Basisscholen Welle huldigen groene speelplaats in…

Gemeentelijke Basisschool Welle Persregio DenderAfgelopen weekend werden zowel in de Vrije als in de Gemeentelijke Basisschool hun nieuwe ‘Speelplaats Deluxe’ officieel voorgesteld. Beide scholen engageerden zich als eerste om deel te nemen aan dit project, waarbij de gemeente Denderleeuw samenwerkt met MOS Oost-Vlaanderen om alle basisscholen in Denderleeuw van een groene en avontuurlijke speelplaats te voorzien. De eerste concrete resultaten tonen alvast de meerwaarde voor de kinderen aan. “In september 2016 trapten we dit project officieel af en de twee basisscholen uit Welle waren eigenlijk meteen enthousiast. Ze doorliepen een traject van twee schooljaren waarin ze werden begeleid door de gemeente en medewerkers van MOS Oost-Vlaanderen. Tijdens het eerste schooljaar ligt de nadruk op het uitwerken van een visie, het bevragen van leerlingen en ouders en de opmaak van een grond- en uitvoeringsplan. In het tweede schooljaar gebeurt dan het echte werk, de make-over van de speelplaats. Dit realiseren de scholen samen met de leerlingen en ouders, met hulp van subsidies van de gemeente”, vertelt schepen voor Onderwijs Jürgen Ruysseveldt.

Schepen voor Jeugd Sofie Renders vult aan: “Het is een project dat kadert binnen onze visie op speel- en ontmoetingsweefsel in Denderleeuw, waarbij speelplaatsen belangrijke speel- en leerplekken zijn voor onze kinderen. We stelden vast dat de meeste speelplaatsen nogal grijs en eentonig oogden en wilden daar dus graag verandering in brengen. De bedoeling is om tegen eind 2021 alle basisscholen een groene en avontuurlijke speelplaats te kunnen bieden. Iedere plek zal er anders uitzien, maar wel met een aantal elementen die steevast aanwezig zullen zijn: groene uitstraling, reliëf, klim- en klautermogelijkheden, een buitenklas,…voor elk kind wat wils!”

Ook de scholen zelf zijn enthousiast. Lieve Van Valckenborgh, directeur VBS Welle: “Niet alleen is er zichtbaar al heel wat veranderd op onze speelplaats…we hebben samen met leerkrachten en leerlingen hard gewerkt aan een speelplaatsvisie. We zijn er van overtuigd dat een uitdagende en groene speelplaats de sociale vaardigheden van onze kinderen aanscherpt en dat negatief (pest)gedrag minder kans krijgt. Van in het begin was er bij ons heel veel enthousiasme rond dit project, bij onze leerkrachten en leerlingen, maar ook bij onze ouders…We hebben heel wat hulp gekregen van de ouders, niet alleen in helpende handen, maar ook financieel (crowdfunding, eetfestijn) en dat is fantastisch!”

Geert Monsaert, directeur van de Gemeentelijke Basisschool kan dit verhaal alleen maar beamen: “We hebben het afgelopen schooljaar 5 werkdagen georganiseerd, telkens in een weekend van ’s morgens tot ’s avonds. Het was heel fijn om te zien hoe we telkens met een ploeg van 25 à 30 vrijwilligers de handen uit de mouwen hebben gestoken. Bij de vrijwilligers zaten ook ouders die ons op de middag trakteerden op een stevige lunch, die wil ik ook bedanken. Ik heb mogen ervaren dat het project het sociaal contact tussen onze ouders en ook leerkrachten heeft bevorderd. Door alles zelf te doen en te werken met 2de hands materiaal, hebben we getracht dit alles ook duurzaam en ecologisch te realiseren.”

“De directies geven ook aan dat het duwtje in de rug van de gemeente en provincie, de financiële steun en inhoudelijke begeleiding echt noodzakelijk waren. Als school alleen realiseer je dit immers niet zomaar. Vandaar dat we als gemeente ook bijzonder fier op dit project zijn”, besluit schepen Ruysseveldt.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *