In vijf jaar tijd zijn er in onze Provincie Oost-Vlaanderen zo maar eventjes 434 bankkantoren dicht gegaan. Ook Aalst voelt de impact. Deelgemeenten Nieuwerkerken, Gijzegem en Herdersem hebben zelfs geen bankautomaten meer. “Het aantal bankkantoren in Oost-Vlaanderen daalde op vijf jaar tijd met 37 procent. Dat blijkt uit cijfers die onze fractie opvroeg bij federaal minister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS)” zegt Vooruit federaal parlementslid Anja Vanrobaeys. “Ook Aalst voelt de impact. Zo zitten de deelgemeenten Nieuwerkerken, Herdersem en sinds kort ook Gijzegem zonder bankautomaat. En dat terwijl een vrij grote groep helemaal niet vertrouwd is met digitaal bankieren. Als zij cash willen, moeten ze hiervoor uitwijken naar het centrum van de stad. Dat is vooral moeilijk voor senioren. Zo gebruikt amper 27 procent van de 70-plussers internet voor hun bankzaken. Maar het gaat niet enkel over senioren, er is een vrij grote groep die (nog) niet vertrouwd is met digitaal bankieren” vervolgt ze. “Zo toont onderzoek van de Gezinsbond aan dat 22 % van de gezinnen niet mee is in het verhaal van digitaal bankieren. Terwijl 27 procent van de gezinnen het liefst cash blijft betalen. De fysieke aanwezigheid van banken blijft dus belangrijk.”
“Ook in de gemeenteraad vroegen we dat de stad in overleg zou treden met de bankensector” vult Vooruit-gemeenteraadslid Cathy Grysolle aan. “Er zijn plannen om een netwerk van geldautomaten in België uit te bouwen, onder de vlag van Batopin. Dat netwerk is een initiatief van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. We willen dat de stad bekijkt hoe Batopin in Aalst het best wordt uitgerold, zodat cash geld minstens in alle deelgemeenten opnieuw bereikbaar wordt. Om onze vraag naar een goed spreidingsplan van bankautomaten kracht bij te zetten, busten we deze zomer in de betrokken deelgemeenten affiches waarin we iedereen oproepen onze vraag naar een bankautomaat in de buurt te steunen.”
“We pleiten dan ook voor minstens één geldautomaat binnen een straal van vijf kilometer. In Nederland is dat al zo, dankzij de gele Geldmaat automaten. Dat is een onafhankelijk netwerk van geldautomaten, via een fonds gefinancierd door banken. Er wordt volop bekeken om dat in België ook uit te rollen. We moeten het politiek van dichtbij opvolgen, zodat er vaart achter gezet wordt. Een ander probleem is dat wie geld wil afhalen, rekeninguittreksels wil afprinten of een papieren overschrijving wenst te doen, daar steeds vaker meer voor moet betalen. Banken dwingen de consument zo om bankzaken digitaal te doen. Eerder dit jaar overhandigde Test Aankoop daarover een petitie met een kleine 28.000 handtekeningen aan de bevoegde ministers. Nu is er doorbraak op dat vlak. Recent zijn afspraken gemaakt met de banken om hiervoor niet meer dan 5 euro per maand aan te rekenen” besluit Vanrobaeys.