Jan De Nul uit Hofstade bij Aalst ondertekende op woensdag 6 december 2023 de eerste twee contracten met TenneT onder de raamovereenkomst voor 525 kV HVDC-kabelsystemen. Jan De Nul, in consortium met LS Cable & System en Denys, heeft vandaag de contracten ondertekend om Balwin 4 en LanWin 1 op het Duitse nationale elektriciteitsnet aan te sluiten. De activiteiten ter plaatse starten in 2026 en de aansluitingen worden vanaf 2029 operationeel. De offshore kabels worden gelegd door de extra grote kabellegger Fleeming Jenkin die Jan De Nul onlangs bestelde. Op woensdag 6 december 2023 heeft Jan De Nul Group samen met zijn consortiumpartners LS Cable & System en Denys de contracten voor twee 525 HVDC-kabelsystemen ondertekend: BalWin4 en LanWin1. Dit zijn de eerste twee contracten onder de langdurige raamovereenkomst die TenneT en Jan De Nul eerder dit jaar hebben getekend. De projecten omvatten het ontwerp, de productie, het transport, de installatie, de bescherming en het testen van drie 525 kV kabelsystemen om de Duitse offshore onderstations BalWin4 en LanWin1 op het elektriciteitsnet van het vasteland aan te sluiten.
Jan De Nul zal instaan voor het transport, de installatie, het begraven en de bescherming van de offshore kabels. Hiervoor zal gebruik gemaakt worden van verschillende gespecialiseerde schepen en materieel, waaronder de Fleeming Jenkin, de XL-kabellegger die Jan De Nul onlangs bestelde. LS Cable & System zal alle kabels ontwerpen, produceren, verbinden en testen. Denys is verantwoordelijk voor de civiele werken en het trekken van kabels naar de kabelroutes aan land. Samen bieden de drie bedrijven TenneT de broodnodige ervaring en innovatieve technieken ter ondersteuning van zijn ambitieuze 2GW-programma. In totaal wordt voor deze twee projecten meer dan 1.000 km HVDC ontworpen, geproduceerd, getransporteerd, geïnstalleerd, beschermd en getest.
Wouter Vermeersch, Manager Offshore Cables bij Jan De Nul Group: “We zijn verheugd deze eerste twee projecten te kunnen ondertekenen in het kader van de raamovereenkomst die we eerder dit jaar met TenneT hebben gesloten. Dit is een belangrijke mijlpaal ter ondersteuning van het 2GW-programma van TenneT en de opbouw van de energietransitie. We kijken ernaar uit om deze projecten samen met TenneT en onze partners tot een goed einde te brengen in de uitdagende omgeving van de Noordzee.”
De projecten maken deel uit van het duurzame 2GW-programma van TenneT. De exportkabels van de offshore onderstations BalWin4 en LanWin1 zullen de Waddenzee doorkruisen en in de omgeving van Unterweser op het elektriciteitsnet op het vasteland worden aangesloten. Deze offshore windmolenparken zullen het Duitse elektriciteitsnet met maar liefst 4 GW aan hernieuwbare elektriciteit uitbreiden. Het ontwerp van TenneTs 2GW-programma is gericht op hogere efficiëntie bij energietransport en een verminderd gebruik van materialen. Door het aantal benodigde materialen te verminderen en innovatieve technologieën en installatiemethoden toe te passen, wordt het project nog duurzamer.
De XL-kabellegger Fleeming Jenkin staat in voor het transport en de offshore installatie. De XL-kabellegger Fleeming Jenkin, een Ultra Low Emission vessel (ULEv) met een ongeëvenaard laadvermogen tot 28.000 ton, zal de 525 kV HVDC offshore kabels vervoeren en installeren. De twee stroomkabels, samen met de metalen aardkabel en een glasvezelkabel, worden tegelijkertijd geïnstalleerd met behulp van de drie (3) carrousels en glasvezeltank aan boord van de Fleeming Jenkin.
Naast de ULEv-technologie is het schip uitgerust met hybride motoren die zowel op biobrandstof als op groene methanol kunnen draaien. Dit zorgt voor een aanzienlijk lagere uitstoot van CO2. De 2,5 MWh batterij en aandrijftechnologie optimaliseren het energieverbruik aan boord. Fleeming Jenkin zal voldoen aan de strengste emissienormen, zoals de Europese Stage V- en EURO VI-emissienormen.
(Foto: JDN)