Bijna een vijfde van de onderzochte scholen in Vlaanderen heeft te kampen met een asbestprobleem. In heel wat gebouwen in Vlaanderen heeft men nog asbestgevelleien of centrale verwarming leidingen waar asbest rond zit. Bij werken of beschadigingen kunnen deze dus bijzonder schadelijk zijn zowel voor kinderen als voor de leerkrachten in die scholen. Geraardsbergen maakt zich zorgen dat misschien ook scholen in Geraardsbergen te maken kunnen hebben met deze schadelijke stoffen. “De gezondheid van onze inwoners, en al zeker van kinderen, moet een topprioriteit zijn” zegt Celien De Gauquier. Asbest is een sluipend gif. Het in contact komen met asbest kan zware gevolgen hebben voor de gezondheid. Vooral omdat de gevolgen vaak maar zichtbaar zijn na 20 of 40 jaar. “Asbest heeft dan ook geen plaats binnen onze scholen of zelf binnen de gemeentelijke gebouwen” zegt Celien.
Sp.a Geraardsbergen vraagt dan ook dat de burgemeester initiatief neemt om bij OVAM de resultaten op te vragen. Of om in overleg met de scholen zelf een screening te laten uitvoeren. Op deze manier krijgen we een zicht of deze giftige stof ook aanwezig is in de Geraardsbergse schoolgebouwen. “Maar hier mag het niet bij stoppen” zegt Emma Van der Maelen. Het is wenselijk dat het gehele gemeentelijke patrimonium ook onderzocht zou worden op asbest. Ook hier komen dagdagelijks veel mensen, kinderen en senioren mee in contact. “Als lokale overheid moeten we het goede voorbeeld geven en voor eens en voor altijd het kankerverwekkende asbest uit de gebouwen bannen” besluit Emma.
Groen Geraardsbergen gaat zelfs nog een stapje verder, en kan zich niet vinden in de volgens hen lakse houding van het Geraardsbergs stadsbestuur ten aanzien van de asbestproblematiek. Op aangeven van Groen Geraardsbergen werd vorig jaar een asbestmotie voorgelegd aan de gemeenteraad, met onderstaande inhoud.
1. De gemeenteraad van Geraardsbergen vraagt aan de Vlaamse regering om in het kader van het asbestbeleid voor eind 2017 een asbestsaneringsfonds op te richten op Vlaams niveau die de gemeenten kan helpen bij: – Het screenen en saneren van waterleidingen, gebouwen en plaatsen waar asbest in de bodem zit. – De uitbouw van een kwaliteitsvolle ontvangstinstallatie waar asbestafval in de (inter)gemeentelijke containerparken.
2. Door de gemeente Geraardsbergen zal voor eind 2017 een asbestactieplan opgesteld worden met aandacht voor volgende krachtlijnen: – Het inventariseren en signaleren van asbesthoudend materiaal in de gemeente, zowel in gebouwen van lokale besturen, bedrijven als particulieren. – Het informeren van particulieren, bedrijven en organisaties over asbest. – Handhaving bij en melding van risicovolle situaties en misbruik bij de gemeente garanderen. – Het organiseren van een gemeentelijke groepsaankoop voor asbestrenovaties. Na bespreking besliste de gemeenteraad om een bijzondere gemeentelijke commissie samen te roepen die zich over deze motie zou buigen. Ondanks herhaaldelijk aandringen kwam er nog geen enkel initiatief vanuit het stadsbestuur.
SP.a Geraardsbergen vindt, terecht, dat de asbestproblematiek moet geïnventariseerd worden in de schoolgebouwen. Voor Groen Geraardsbergen moet men verder gaan, stelt Patrick Franceus. Immers in Vlaanderen is er naar schatting nog 3,7 miljoen ton asbesthoudend materiaal aanwezig, vooral in de vorm van dakleien, gevelbekleding, golfplaten en nutsleidingen. Vlaanderen heeft de intentie om Vlaanderen asbestvrij te maken tegen 2040. Aan het huidige tempo zal dit niet lukken. Gezien de (fatale) gezondheidsrisico’s is uitstel geen optie. Daarom doet Groen Geraardsbergen een aantal positieve voorstellen. Burgers zijn zich ofwel niet bewust van het risico, ofwel hebben we het gevoel niet geholpen te worden en er alleen voor te staan. Groen Geraardsbergen vraagt aan het stadsbestuur om deze voorstellen ernstig te overwegen. Het gaat immers over de gezondheid van de burgers.