Matthias Floru is de winnaar van de Agoriaprijs, de onderscheiding voor de beste technologiescriptie in Vlaanderen. De burgerlijk ingenieur dankt zijn overwinning aan zijn thesisonderzoek naar de varlorisatie van smeltloos gerecycleerd aluminium. “Duurzaamheid koppelen aan industriële bruikbaarheid en rendement is een belangrijke troef voor de toekomst”, stelt Mieke Vermeiren van Agoria Vlaanderen. Matthias Floru studeerde in juni 2016 met grote onderscheiding af aan de KU Leuven. Voor zijn scriptie deed hij onderzoek naar smeltloze recyclage van aluminium. “De productie van aluminium vraagt veel energie, liefst zes keer zoveel dan bij eenzelfde hoeveelheid staal. Minder produceren en meer recycleren is dus de boodschap. Helaas gaat bij de recyclage veel aluminium verloren omdat aluminium tijdens het hersmelten oxideert”, aldus Floru.
Wetenschappers van de KU Leuven zijn er reeds in geslaagd op laboschaal aluminium te recycleren zonder het te hersmelten. Via reiniging, precompactie en extrusie kunnen ze aluminium met nagenoeg dezelfde eigenschappen als conventioneel aluminium. Maar om de nieuwe recyclageprocestechnologie te doen slagen, moet ze worden gevaloriseerd. Lees: de aluminiumproducten moeten de weg naar de markt vinden. Dat valorisatietraject vormde het uitgangspunt van de thesis van Floru. De jonge ingenieur toonde aan dat smeltloze smeltloze recyclage van aluminium verspaningsafval een kleinere ecologische impact heeft dan het traditionele recyclageproces. Bovendien blijkt de technologie erg interessant vanuit bedrijfseconomisch oogpunt en kan het dus een markt vinden. “Het beste bewijs daarvan is dat we intussen zijn gestart met het ontwikkelen van de eerste toepassing van ons gerecycleerde aluminium. Zo maken we structureel dragende profielen ter ondersteuning van sierfaçades voor het bouwbedrijf Wuyts”, aldus de laureaat.
De Agoriaprijs, een jaarlijks initiatief van technologiefederatie Agoria en Scriptie vzw, wordt sinds 2008 uitgereikt als deelprijs van de Vlaamse Scriptieprijs. Mieke Vermeiren, chief expert Talent en Arbeidsmarkt bij Agoria Vlaanderen, vertelt waarom de jury de scriptie van Floru koos uit een totaal van 78 inzendingen: “Floru slaagt er in zijn scriptie in om duurzaamheid te koppelen aan industriële bruikbaarheid en rendement, een belangrijke troef voor de toekomst. Bovendien wist hij de jury te overtuigen met een ijzersterke presentatie.” Naast een cheque van 500 euro levert het winnen van de Agoriaprijs Floru ook een managementopleiding aan de Vlerick Business School op. Zo wil Agoria de laureaat helpen om de verdere vertaalslag van zijn onderzoek naar de industrie te maken.