Op de jongste gemeenteraad van woensdag 22 september in de gemeente Herzele, werden de bijkomende agendapunten van Leef!&Groen door het Lokaal Bestuur goed onthaald. Deze gemeenteraad kon sinds lange tijd opnieuw fysiek doorgaan in de grote zaal van De Wattenfabriek, waar het publiek ook terug welkom was. De bijkomende agendapunten van Leef!&Groen werden goed onthaald. Gemeenteraadslid Paul Haustraete kwam (net als anderen) tussen over de zomerse wateroverlast in onze gemeente. Paul pleitte vooral voor het ophouden van water op de bovenlopen van de beken én voor de aanpak van erosie. Hij formuleerde oplossingen voor de tien plaatsen in Herzele die met overstromingen te maken kregen. Hij zag zelfs subsidiemogelijkheden voor landbouwers die willen meewerken aan projecten rond erosie. Zijn pleidooi had resultaat: Schepen Van Damme nodige Paul uit om het bestuur met raad en daad bij te staan tijdens de komende overlegrondes met de Vlaamse overheid en andere actoren.
Filip De Bodt stelde tijdens de besprekingen van de rekeningen dat Herzele geen centen over had om effectief iets te doen rond de engagementen die de gemeente nam in zijn Klimaatcontract met de hogere overheid: “Op vlak van klimaat zitten we met een ernstig probleem. Wij voorzien in ons klimaatplan een daling van de CO2 met 40 % tussen 2015 en 2030. In 2015 stootten we 61.501 ton CO 2 uit, zie via deze link, in 2019 was dat 59740 ton of een vermindering van 1761 ton: een vermindering van 2,8 %. Als we die trend aanhouden dan raken we tegen 2030 aan een vermindering van 10,50 % in plaats van 40 %.” Schepen Herremans ging in op het voorstel om een werkgroep te installeren die de klimaatmaatregelen moet begeleiden.
“Zo slagen we er in om rond twee heikele thema’s opnieuw samen te werken over de partijgrenzen heen,” aldus Filip De Bodt en Paul Haustraete.