Aanzet kwaliteitsvolle stadsontwikkeling in Geraardsbergen…

Stadsinfo Geraardsbergen Led Persregio DenderDe stad Geraardsbergen heeft een gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) laten opmaken voor de zone tussen de Reepstraat, de spoorweg en de Oudenaardsestraat. De gemeenteraad keurde op 25.04.17 de voorlopige vaststelling van het ontwerp goed.
Binnenkort wordt een openbaar onderzoek gestart, waarna het dossier voor definitieve vaststelling opnieuw naar de gemeenteraad moet. Met het RUP wenst de stad 2 grote doelstellingen te realiseren: Het omvormen van de site tot een duurzame woonomgeving met een groen karakter; Het counteren van de waterproblematiek. Het grafisch plan voorziet een langgerekte woonzone langsheen de spoorwegbundel. Omwille van de kans op wateroverlast, wordt de bebouwing voornamelijk geconcentreerd op het hoger gelegen gedeelte van de site, aansluitend bij de sporen, waarvan het grootste gedeelte vrij is van overstromingsgevaar. Zo kan een ruime strook langs de Molenbeek van bebouwing worden gevrijwaard en ingericht worden als overstroombare groene zone. In deze zone wordt ook een noord-zuidgerichte publieke voetgangersverbinding (tussen Nederboelare en het stadscentrum) geïntegreerd, als onderdeel van een ‘Molenbeekpad’ dat in de toekomst voor een beter beleefbare en toegankelijke Molenbeekvallei moet zorgen.
In het RUP worden ook een typologie en bebouwing voorgesteld met hogere volumes dan gangbaar. Dergelijke hogere volumes zullen toelaten om de footprint van de bebouwing te beperken in functie van de waterhuishouding en meer groenaanleg te voorzien.

Burgemeester Guido De Padt , bevoegd voor ruimtelijke ordening, is tevreden met deze eerste aanzet om voor deze plaats een kwaliteitsvolle wooninbreiding te voorzien met grote openbare groenzone. “De site is een voorbeeld van onderbenutte ruimte in het centrum van onze stad.. Momenteel is de ruimte niet efficiënt ingericht, er is veel ongebruikte ruimte of de ruimte is in gebruik als parking of opslag “, stelt de burgemeester. “Dergelijke ruimtes dienen beter te worden ingezet om een gediversifieerd woningaanbod in de stad te versterken. Vanwege de centrale ligging van deze site, kunnen bovendien aanvullende functies zoals kantoren, kleinhandel, vrije beroepen, enz. worden toegevoegd. Feestzalen en congresruimten, zalen voor religieuze bijeenkomsten, binnenspeeltuinen e.a. behoren daar niet toe, omdat die hoge bezoekersintensiteiten kennen en belangrijke pieken in bezoekersverkeer kunnen veroorzaken”, meldt de burgemeester.

Een van de belangrijkste elementen op de site is de Molenbeek. Ondanks het feit dat deze waterloop momenteel amper aanwezig is in het landschap, op enkele delen overwelfd is en niet de nodige ruimte krijgt, zijn er zeker mogelijkheden om de Molenbeek in de toekomst om te vormen tot een volwaardige waterloop met mogelijkheden om hier en daar te overstromen ten tijde van zware regenval. De Molenbeek moet daarvoor voldoende ruimte krijgen, ook bij toekomstige nieuwe ontwikkelingen. Bouwen in de nabijheid van de waterloop is dus niet gewenst, tenzij dit overstroombaar gebeurt. Een grote groene zone met zachte verbindingen die af en toe mag overstromen wel. Ook wordt er bekeken hoe de aanwezige pendelparking met de overstromingsproblematiek kan worden gecombineerd.

De sp.a-fractie keurde dit dossier niet goed. “Merkwaardig dat een partij die voortdurend pleit voor meer kwaliteitsvolle huisvesting in onze stad, zich afzet tegen een dossier dat juist voorziet in meer en beter wonen in ons stadscentrum. En tegelijkertijd de deur openzet om op de site bijv. een moskee te laten oprichten.” aldus de burgemeester.
De socialisten hadden kritiek op het feit dat de stad en niet een ontwikkelaar die er appartementen wil oprichten, de kosten voor de opmaak van het plan draagt. “De sp.a fractie heeft het dossier blijkbaar niet goed gelezen, want dan zouden zij geweten hebben dat het terrein gelegen is in woongebied en de ontwikkelaar zelfs zonder goedkeuring van het RUP een bouwaanvraag kan indienen. Hij heeft het RUP dus eigenlijk ‘niet nodig’ om -op eigen grond en op slechts een gedeelte van het volledige terrein- een project te ontwikkelen. Het lijkt mij dan ook onlogisch om hem de studiekosten ten laste te leggen.”, besluit Guido De Padt.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *