Cijfers van de Oost-Vlaamsearbeidsmarkt voor de maand november zien er niet te goed uit. Het aantal werkzoekenden stijgt met 5,8% procent, terwijl de gemelde vacatures dalen met 18,1%. In stad Gent bedraagt de terugval van de vacatures bijna 36%. Eind november 2020 telde Oost-Vlaanderen 42.398 niet-werkende werkzoekenden. Dit is een stijging met 5,8% of 2.336 niet werkzoekenden tegenover één jaar eerder. Het stijgingsritme was sinds mei geleidelijk aan het afnemen, maar kent nu toch weer een toename tegenover vorige maand. De Oost-Vlaamse werkzoekendengraad bedraagt 5,8%, dat is hetzelfde niveau als twee jaar geleden. De werkzoekenden met een werkloosheidsuitkeringsaanvraag is de enige groep die een stijging kent op jaarbasis (+10,5%). Voor de andere groepen, waaronder de schoolverlaters (-2,9%), noteren we een daling. Volgens de voorspellingen van het Federaal Planbureau zullen de werkloosheidscijfers de volgende maanden verder stijgen, door de herstructureringen en faillissementen die de coronacrisis zal veroorzaken. Er wordt geschat dat heel wat tijdelijk werklozen hierdoor hun job definitief zouden kunnen verliezen, al is dit een inschatting.
Wat de Oost-Vlaamse werkgevers betreft, zien we in november van dit jaar dat er 3.902 vacatures in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzUR) rechtstreeks aan VDAB zijn gemeld. Dat is 20% minder dan in november 2019.
Als we naar de jaarcijfers kijken, dan werden de voorbije twaalf maanden 53.210 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld. Dat is 18.1% minder dan het jaar daarvoor. In stad Gent bedraagt de terugval van het aantal vacatures bijna 36%. In de toeristische sector en de horeca is de daling het grootst: we spreken over – 45% in heel Oost-Vlaanderen en – 56% voor de stad Gent.