Vanaf donderdag 9 januari tot en met dinsdag 18 februari 2025 organiseert de politie van Aalst een reeks AMOK-oefeningen in samenwerking met tien Aalsterse scholen. Het doel van deze oefeningen is om zowel de politiediensten als de scholen voor te bereiden op uitzonderlijke situaties waarbij een aanvaller actief slachtoffers probeert te maken. In samenwerking met diverse partners worden realistische scenario’s gesimuleerd, die waardevolle inzichten bieden voor alle betrokken partijen.
AMOK is afgeleid van het Maleisische woord Amuk, wat “moorddadige aanslag” betekent. Tijdens de oefeningen wordt telkens op een school een AMOK-situatie gesimuleerd, een uitzonderlijke situatie waarbij één of meerdere gewapende aanvallers zoveel mogelijk slachtoffers willen maken. In zo’n situatie probeert de dader zich niet te verschansen, en kan die gebruik maken van vuurwapens of steekwapens. Leerkrachten, leerlingen en politiediensten oefenen gezamenlijk hoe zij adequaat kunnen reageren om slachtoffers tot een minimum te beperken. In tegenstelling tot andere noodsituaties, moeten de eerste teams op locatie op zoek naar de dader(s) om de aanval te stoppen. Dat betekent dat zij in eerste instantie geen oog mogen hebben voor de slachtoffers.
Door te oefenen in een realistische omgeving samen met de leerlingen en leerkrachten is dit een zeer leerrijke oefening, zowel voor de scholen als voor de politie. De oefeningen bieden scholen de kans om hun bestaande noodplannen en veiligheidsmaatregelen te evalueren en waar nodig te verbeteren, zoals het gebruik van noodalarmen, evacuatieprocedures of interne communicatiesystemen. Per oefening wordt er vanuit Politie Aalst een 50-tal mensen ingezet: ongeveer 25 voor de omkadering, en 24 mensen die de oefening effectief uitvoeren. Het aantal rollenspelers verschilt van school tot school. Het is de eerste keer dat dergelijke grootschalige oefeningen doorgaan in Aalst.
Aandacht voor het welzijn van leerlingen “De veiligheid van onze kinderen en onderwijspersoneel is een absolute prioriteit in Aalst. Deze AMOK-oefeningen zijn een belangrijk onderdeel van ons bredere veiligheidsplan. Ze stellen ons niet alleen in staat om op uitzonderlijke situaties te anticiperen, maar versterken ook de samenwerking tussen de scholen en politie. Samen zorgen we ervoor dat Aalst een veilige omgeving blijft voor al haar inwoners,” aldus burgemeester Christoph D’Haese.
Om het welzijn van de leerlingen te waarborgen, hebben de deelnemende scholen zelf bepaald welke studenten deelnemen. Enkel de leerlingen die hiervoor toestemming van hun ouders kregen, mogen deelnemen aan de oefening. Het Sociaal Politioneel Team (SPoT) en andere hulpverleners zijn bovendien bij elke oefening aanwezig om psychosociale ondersteuning te bieden aan leerlingen en leerkrachten. Er wordt ook vóór en na elke oefening een briefing en debriefing voorzien.
Met deze reeks oefeningen wil de politie van Aalst bijdragen aan een verhoogde paraatheid en veiligheid, zowel binnen de schoolmuren als daarbuiten. De lessen die worden getrokken uit deze simulaties zullen niet alleen de scholen en politiediensten in Aalst, maar ook de bredere gemeenschap ten goede komen.