De N-VA drukte de voorbije legislatuur haar stempel op het provinciebestuur in Oost-Vlaanderen. Met de provincieraads-verkiezingen in het vooruitzicht rekenen ze op een sterk mandaat om verder te kunnen gaan op de ingeslagen koers. Op zondag 13 oktober kiezen we in Vlaanderen niet alleen de nieuwe gemeenteraden maar ook de nieuwe provinciebesturen. Hoewel de bevoegdheden van de provincies de voorbije jaren werden ingeperkt blijft het bestuursniveau op heel wat gebieden van tel: omgevingsbeleid, recreatiedomeinen, fietsinfrastructuur, waterbeleid, erfgoed, provinciaal onderwijs, …
De N-VA maakt in onze provincie sinds 2018 deel uit van de bestuursmeerderheid en dat liet zich onder meer voelen in de nieuwe aanpak binnen het provinciaal beleid.
David Coppens, lijsttrekker N-VA: “Een sober maar correct en degelijk bestuur garanderen voor de Oost-Vlamingen, dat moet de opdracht zijn voor de N-VA in het provinciebestuur. En dat is wat we de voorbije jaren ook gedaan hebben. Met de N-VA in het provinciebestuur werden de voorbije jaren bijvoorbeeld de provinciebelastingen verlaagd terwijl ook de schulden steevast verder werden afgebouwd, tot zelfs de laagste schuldgraad van alle Vlaamse provincies.”
De financiële soberheid stond de voorbije jaren aantal fikse investeringen nochtans niet in de weg. Er werden extra financiële middelen uitgetrokken voor materies die direct voelbaar zijn voor de Oost-Vlamingen. Denk maar aan de vele kilometers fietssnelwegen, goed voor ruim 103 miljoen euro, bijna drie keer meer dan vorige legislatuur. Maar ook voor de provinciale erfgoedsites gebeurden heel wat inspanningen, met positief gevolg. Denk maar aan de prominente rol die de Archeosite van Velzeke toebedeeld kreeg in een populair tv-programma als ‘Het Verhaal van Vlaanderen’.
De provinciale recreatiedomeinen, zoals De Gavers in Geraardsbergen, zijn misschien nog het meest bekende uithangbord van het provinciebestuur. Ook daarin laat de hand van de N-VA zich voelen. Voor heel wat Oost-Vlamingen komen ze tegemoet aan de vraag aan een laagdrempelig dagje ontspanning dichtbij huis, een service die door anderen moeilijk kan geboden worden. De voorbije jaren werd daarom meer dan 50 miljoen euro geïnvesteerd in de provinciale domeinen en ze hebben dan ook een stevige maar door de bezoekers fel gesmaakte metamorfose ondergaan. Waar veel mensen samenkomen, ontstaan echter ook al eens conflicten. Daarom werd onder impuls van de N-VA een nieuw reglement ingevoerd met identiteitscontrole, bewaking en sanctionering voor wie zich niet aan de regels houdt.