Aalst zorgstad is een nieuw zorgproject rijker. Recent is Rozenbloesem, Kleinschalig genormaliseerd wonen voor personen met jongdementie geopend aan de Rozendreef. De woning staat op de campus van woonzorgcentrum OLV Ten Rozen. Er wonen 8 personen en er is ook plaats voor acute opvang. Het is het eerste door de overheid erkende project dat zich specifiek richt naar de omgang met personen met jongdementie in Aalst en omgeving. Gebruikers van de erkende zorgwoning hebben recht op een tegemoetkoming van zo’n 27 euro per dag om de zware kosten die deze ziekte meebrengt te helpen dragen.
Jongdementie is de tragische realiteit voor wie het van nabij meemaakt. De ziekte (info: www.alzheimerliga.be) treft 1 persoon per duizend en dit aantal stijgt sterk. Voor die doelgroep waren tot voor kort amper opvangmogelijkheden in Vlaanderen. De enige ondersteuning gebeurde in dagcentra of met thuishulp, maar was vooral een zware opdracht voor de mantelzorgers. Wanneer de thuissituatie het niet meer toeliet kwamen mensen van jonger dan 65 terecht tussen lotgenoten 80+ers of moesten de gezinsleden zich tientallen km verplaatsen om bij hun ziek gezinslid te zijn. Met Rozenbloesem is nu ook in Aalst een oplossing aangeboden.
“Omdat de leefgroepenwerking met personen met jongdementie niet ideaal georganiseerd kan worden in de gebouwen van het bestaande woonzorgcentrum OLV Ten Rozen heeft de organisatie beslist een volledig nieuw kleinschalig woonproject op te starten,” stelt directeur Geert Henderickx. De bouwwerken, zonder overheids-subsidie, zijn gestart in maart 2021. En ondanks Covid19 is het bouwteam er in geslaagd begin dit jaar, met slechts enkele weken vertraging de reeds aanwezige bewoners hun intrek te laten nemen in Rozenbloesem. De andere kamers worden momenteel ingenomen door nieuwe bewoners die reeds enige tijd op de wachtlijst stonden.
De nieuwe woning heeft naast ruime, modern ingerichte en aan alle normen en vereisten voldoende individuele kamers ook een open gemeenschappelijke leefruimte en een gerieflijke keuken-eetruimte, Vanuit de leefruimtes ben je onmiddellijk op de patio of in de omheinde tuin. Volgens directeur zorg Dominiek Bracquené zullen “in Rozenbloesem bewoners en medewerkers de thuissituatie benaderen. Vragen als “Wat eten we vandaag en wie doet de boodschappen?” “Waarheen gaat de volgende uitstap?
Alles begint met het maken van afspraken met het team voorafgaand de opname in de groep. Tijdens het verblijf van de personen met jongdementie zal een regelmatig contact tot de best mogelijke zorg en levenskwaliteit leiden voor de bewoner, en zal er een permanente begeleiding van de mantelzorgers worden opgestart. Door de kleinschalige opzet en de permanente aanwezigheid van steeds dezelfde begeleiders ontstaat een echt thuisgevoel. De warme woonomgeving zal binnenin het woonzorgcentrum een zelfstandig functionerende gemeenschap mogelijk maken waar bewoners, mantelzorgers en begeleiders elkaar echt helpen.
Om de doelgroep te bereiken zal het initiatief nauw samenwerken met de zorgverleners uit de Eerstelijnszone Aalst, in de eerste plaats de huisartsen en met de zorginstellingen (o.a. het team van het centrum neurologie van het OLVZ te Aalst). Er is ook een nauwe samenwerking met vzw Gewoon Leven uit Erembodegem, een organisatie die reeds enkele jaren activiteiten organiseert voor personen met jongdementie en hun mantelzorgers.
Geïnteresseerden kunnen contact nemen via info@wzctenrozen.be. of telefoneren naar 053 767 777. Wie nu al een kijkje wil nemen kan dit via www.wzctenrozen.be. Later, afhankelijk van de corona-situatie en -maatregelen, wordt een opendeurdag met respect voor de privacy van de bewoner georganiseerd.