Aalst zet zijn duurzame helden in de kijker…

Samen met 109 andere Vlaamse steden en gemeenten viert Aalst van 18 tot 25 september voor de vijfde keer op rij de ‘Week van de Duurzame Gemeente’. Dan zet de stad zijn ‘duurzame helden’ terug in de kijker. Dit jaar ligt de focus op duurzame helden die bijdragen aan een basisprincipe van de Agenda 2030: ‘Laat niemand achter’: mensen, organisaties en diensten die bijdragen aan inclusie, gelijkheid, armoedebestrijding of een stem geven aan kwetsbare groepen. Van 18 tot 25 september wordt in geheel Vlaanderen de ‘Week van de Duurzame Gemeente’ georganiseerd. Dit jaar is het thema: ‘Laat niemand achter’. Ook de Stad Aalst werkt opnieuw mee en heeft vier duurzame helden geselecteerd.

De sociale kruidenier is een winkel voor mensen die niet genoeg geld overhouden om voeding, onderhouds– en verzorgingsproducten te kopen. Er worden ook arbeidstrajecten aangeboden via sociale tewerkstelling en vrijwilligerswerk en andere initiatieven rond armoedebestrijding die een volwaardige sociale integratie op termijn mogelijk maken. (https://www.ocmwaalst.be/socialedienst/sociale-kruidenier.aspx)

‘Zonder honger naar bed’ is een online groep waarin Aalstenaars andere Aalstenaars helpen. De groep zet zich dagelijks in om mensen met voedselnood toch aan een maaltijd te helpen via het verdelen van ‘overschotten’ van maaltijden. Daardoor wordt voedselverspilling tegengegaan. (https://www.facebook.com/groups/1983604415259814)

Broeiklas vzw voorziet in huistaakbegeleiding en helpt bij het verwerken van de leerstof in De Gendarmerie. De organisatie wil daarmee de slaag- en onderwijskansen van leerlingen uit de 3de kleuterklas en lagere school verhogen. Sinds mei 2022 wordt via het project ‘Broeiklas4+’ ook studiebegeleiding aangeboden op vier Aalsterse scholen aan leerlingen die taal- of leerachterstand hebben opgelopen als gevolg van de coronacrisis. Deze zomer stonden zij ook in voor de praktische organisatie van de zomerschool ‘Rekenbubbels’. (https://www.broeiklas.be/)

LeerKRACHT Aalst vzw brengt vrijwillige lesgevers, al dan niet met pedagogisch diploma of ervaring, en kansarme kinderen uit de lagere school bij elkaar en volgt de twaalf maanden durende huiswerkbegeleiding op. Hiervoor gaan ze bij de kinderen thuis. (https://www.leerkrachtaalst.be/ )

“In Aalst willen we inderdaad niemand achterlaten”, stelt schepen Karim Van Overmeire (N-VA). “Een groot deel van de stedelijke middelen gaat naar Aalstenaars die het moeilijk hebben en elke dag geven talloze medewerkers van de Stad het beste van zichzelf om deze stadsgenoten te helpen. Toch kan de overheid het niet alleen. Met deze actie willen we een aantal organisaties in de kijker plaatsen die op verschillende manieren hulp bieden aan Aalstenaars die het wat moeilijker hebben. Dat is vanzelfsprekend goed voor de betrokken mensen, maar het is ook goed nieuws voor de gehele gemeenschap. Als er meer mensen beter opgeleid zijn, zelfredzaam zijn, actief zijn… komt dat natuurlijk aan de gehele samenleving ten goede.”

Op de Facebookpagina van de Stad Aalst zullen tijdens deze week filmpjes over de lokale helden verschijnen (https://www.facebook.com/StadAalst) . De organisaties zijn ook als voorbeeld opgenomen op de website van Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) www.duurzamegemeente.be.

(Foto: Tim De Backer)

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *