Deze voormiddag volgden maar liefst 180 deelnemers een grootschalige praktijk-opleiding rond reanimatie en het gebruik van een AED (automatisch externe defibrillator) in de sporthal van de Aalsterse campus van hogeschool Odisee. Aan de hand van een instructiefilmpje en richtlijnen van 30 gekwalificeerde lesgevers gingen de deelnemers aan de slag met een oefenpop. Aalst is toonaangevend op vlak van hartveiligheid en zet hier sterk op in. Aalst investeert in de aankoop van 41 extra AED’s en gratis opleidingen.Verenigingen die zelf een AED-toestel aankopen zullen hiervoor een subsidie kunnen aanvragen. Jaarlijks overlijden in België naar schatting 10.000 mensen ten gevolge van een hartstilstand. Hoe sneller de reanimatie met gebruik van een AED kan starten hoe groter de overlevingskans. Een AED is een eenvoudig te gebruiken toestel dat zo nodig een elektrische schok aan het hart toedient. Aalst telt momenteel 12 publiek toegankelijke AED’s op haar grondgebied die 24 uur op 24 uur beschikbaar zijn voor de burger. Daarnaast zijn er op 21 locaties toestellen beschikbaar tijdens de openingsuren van die gebouwen. De stad investeert in de plaatsing van extra AED-toestellen op haar grondgebied om zo voor een nog betere spreiding te zorgen. In het najaar van 2016 komen er 23 AED-toestellen bij. In de loop van 2017 zullen nog eens 18 extra toestellen voorzien worden. De stad plaatst deze 41 nieuwe AED’s op het openbaar domein, ze zullen 24 uur op 24 uur beschikbaar zijn voor iedereen. Via de link www.aalst.be/aed kan je de locaties van de AED’s op grondgebied Aalst opzoeken.
Wie niet vertrouwd is met reanimatietechnieken zal in een acute situatie aarzelen om levensreddend te handelen. Zoveel mogelijk mensen een opleiding in reanimatie aanbieden kan dus mensenlevens redden. De stad geeft het goede voorbeeld en organiseert daarom op 24 juni een grootschalige opleiding voor 130 personeelsleden van stad en OCMW. Ook een 40-tal studenten en docenten van Odisee nemen deel. Ruim 30 gekwalificeerde lesgevers worden ingeschakeld tijdens de opleiding en er zijn voldoende oefenpoppen ter beschikking. Om haar inwoners de kans te geven ook eens te oefenen met een AED-toestel, biedt de Stad Aalst in het najaar 8 gratis opleidingsmomenten ‘hartveilig’ aan. Die vinden op 18, 20 en 31 oktober 2016 en op 10, 15, 16, 28 en 30 november 2016 plaats op de campus van hogeschool Odisee, Kwalestraat 154 in Aalst. De sessies starten om 19.30 uur. Inschrijven voor één van deze sessies kan via www.aalst.be/opleidingen.aed of via 053 77 93 00. Naast het plaatsen van 41 extra AED-toestellen in eigen beheer, wenst de stad ook Aalsterse organisaties aan te sporen om zelf een AED aan te kopen. Zo zullen scholen, bedrijven, handelszaken, sportclubs en andere verenigingen een subsidie kunnen aanvragen. Het subsidiereglement zal ter goedkeuring worden voorgelegd op de gemeenteraad van 28 juni 2016 en ingaan vanaf 1 september.
De inspanningen rond hartveiligheid worden getrokken door een werkgroep met vertegenwoordigers van de stad, het OLVZ, het ASZ, het Rode Kruis – Aalst, Odisee, de hulpverleningszone Zuid-Oost (ziekenwagen en brandweer), FOD Volksgezondheid en de federale dienst noodplanning van de gouverneur Jan Briers.