Aalst stelt vanaf 2020 de nachtopvang open voor vier omliggende eerstelijnszones: Aalst, Dender, Dender Zuid en Panacea.“Voor het eerst stemmen we de daklozenopvang af op de ruime regio”, zegt Aalsters schepen van Welzijn Sarah Smeyers (N-VA). “Door de opvang op elkaar af te stemmen, voorkomen we dat alle daklozen zich gaan verzamelen in één stad.” Momenteel organiseren enkel Aalst en Gent in Oost-Vlaanderen een nachtopvang voor dak- en thuislozen. Op 6 november riep de Gentse schepen Rudy Coddens (sp.a) de andere lokale besturen op om ‘te stoppen met het probleem door te schuiven naar steden die wél hun verantwoordelijkheid nemen’.
Smeyers treedt Coddens bij en reikt de hand aan de omliggende steden en gemeenten. Volgens haar verwachten omliggende gemeenten dat er in een centrumstad een daklozenopvang aanwezig is. “Die rol als centrumstad vullen we uiteraard in. Maar de problematiek van de dak- en thuisloosheid is geen Aalsters probleem. Wij roepen op de aanpak hieromtrent te solidariseren met onze buurgemeenten.”
Smeyers geeft mee dat Aalst door haar sociale ambities de grootste kost zal blijft dragen. “Maar met een billijke financiële bijdrage biedt de omliggende regio voortaan ook hun doelgroep een dak boven het hoofd. “Enkel de lokale besturen die met ons en het CAW een overeenkomst afsluiten, kunnen dus gebruikmaken van de nachtopvang”, verduidelijkt Smeyers. Als reden hiervoor verwijst ze naar de ervaringen in Gent. De schepen verwijst naar de schriftelijke vraag van N-VA Gent. “Het aanzuigeffect in het opvangnetwerk is zeker te zien”, luidde hierop het antwoord van Gents schepen van Sociaal Beleid Rudy Coddens (sp.a). Aalst behoudt dus de bestaande toelatings- en schorsingsvoorwaarden. “Want te soepele voorwaarden leiden anders tot een aanzuigeffect”, aldus nog Smeyers.