Aalst ondersteunt projecten in strijd tegen kinderarmoede…

Kinderarmoede in Belgie Persregio DenderEerder dit jaar lanceerde de Stad Aalst al een projectoproep om externe partners te ondersteunen in de strijd tegen kinderarmoede. In navolging hiervan keurde de gemeenteraad op 20 december 2016 twee projecten goed die elk 30 000 euro ondersteuning krijgen voor een periode van twee jaar. Voor het project ‘IONA Moeder en Kind’ slaat de Stad de handen in mekaar met het Centrum voor Basiseducatie Zuid-Oost-Vlaanderen vzw. Het project ‘Over de Drempel’ zal in samenwerking gebeuren met het VCLB Aalst. Met het project ‘IONA Moeder en Kind’ zetten we in op het verhogen van de ontwikkelingskansen van laaggeletterde anderstalige vrouwen met jonge kinderen (0 tot 3 jaar) die een inburgeringstraject volgen. Centraal in het project staan de volgende thema’s: opvoedingsondersteuning, integratie en Nederlands leren. Concreet zullen telkens een 15-tal moeders en hun kind(eren) samen een traject op maat volgen. Gedurende 10 weken zal deze groep tweemaal per week samenkomen in het Huis van het Kind. De lesgever van Leerpunt (Centrum voor Basiseducatie Zuid-Oost-Vlaanderen), biedt hen Nederlandse les en alfabetisering aan. De medewerker van Kind en Gezin ondersteunt in zorg en opvoeding en het Agentschap voor Integratie en Inburgering zorgt voor maatschappelijke oriëntatie op maat van de moeder en de stad.

Binnen het project stimuleren we positieve interactie tussen moeders en hun kind(eren). Het traject is daarenboven een opstap naar reguliere taallessen Nederlands en naar bestaande diensten en zorgverlening zoals kinderopvang, school, opleiding, werk,… Een heel grote troef in dit project is de geïntegreerde aanpak en nauwe samenwerking tussen Kind en Gezin, Centrum voor Basiseducatie Leerpunt , het Agentschap voor Integratie en Inburgering, het Huis van het Kind en de Stad en OCMW Aalst.

Met het project ‘Over de Drempel’ zetten we, door het inschakelen van een ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting binnen het VCLB Aalst, in op het ondersteunen van ouders, kinderen en het lokale onderwijs. Dagdagelijks merken we dat de stap voor sommige ouders en kinderen naar het CLB te moeilijk is. Nochtans is het belangrijk dat gezinnen de weg naar het CLB vinden opdat deze kinderen aansluiting vinden in het onderwijs. We stellen vast dat er meer en meer nood is aan een brug tussen hulpverleners/scholen en ouders. De inzet van een ervaringsdeskundige kan op verschillende domeinen een meerwaarde zijn.

Door deel te nemen aan overleg met gezinnen, collega’s van het CLB, scholen en andere hulpverleners leren we bewuster omgaan met ouders en kinderen in kansarme situaties. Ook voor de gezinnen zelf kan de ervaringsdeskundige een belangrijke bijdrage leveren door te op te treden als brugfiguur en verbindingsfiguur. Door het in de verf zetten van eigen krachten en oplossingen, krijgen ouders vertrouwen en kunnen we samen met hen aan de slag gaan. Zij worden op die manier aangemoedigd om een actieve deelnemer te zijn in hun contacten met anderen. Dit zorgt voor meer zelfstandigheid, inspraak en een betere afstemming van zorg.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *