Aalst stapt in het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. Hiermee engageert de stad zich om de klimaatproblematiek intergemeentelijk en met een langetermijn-visie aan te pakken. Aalst was op vlak van klimaat lang één van de voorlopers in de regio met een eigen klimaatplan tot 2020. Dit nieuwe engagement richt de blik alvast op 2030. Aalst ondertekende in 2014 het burgemeestersconvenant. Hiermee engageerde de stad zich om tegen 2020 minstens 20% minder CO2 uit te stoten en te streven naar klimaatneutraliteit in 2050. Met dit engagement was Aalst één van de voortrekkers uit de provincie Oost-Vlaanderen en gold als voorbeeld voor heel wat andere gemeenten. Zo groepeerden 13 gemeenten in de regio Zuid-Oost-Vlaanderen zich in 2017 om onder begeleiding van SOLVA, de provincie Oost- Vlaanderen en Streekoverleg te komen tot een ambitieus en doorgedreven klimaataanpak.
Na anderhalf jaar intensief werken hebben zij een gezamenlijk klimaatplan opgemaakt. Dit regionale klimaatplan staat nu klaar om uitgevoerd te worden samen met inwoners, bedrijven, landbouwers, scholen en verengingen. Aalst sluit zich hier nu bij aan. Op 26 maart ondertekende de stad het charter van het project Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen. De klimaatuitdagingen oplossen kan je immers niet op je eiland. Samenwerken met andere gemeenten uit de buurt is een grote meerwaarde. Gemeenten kunnen kennis en expertise uitwisselen en samen projecten voorbereiden over gemeentegrenzen heen. Dit is heel wat efficiënter. Bovendien krijgt de stad ondersteuning bij de verplichte rapportering naar Europa en hulp bij het intekenen op bovenlokale projecten waar Europese subsidies aan vasthangen.
Het klimaatplan Klimaatgezond Zuid-Oost-Vlaanderen is een lijvig document geworden. Het is dan ook één plan voor de hele regio en bestaat uit een beleidstekst en een maatregelentabel met niet minder dan 68 maatregelen en 327 concrete acties. Hieruit werd een top 20 gekozen. Die acties krijgen prioriteit omdat ze de grootste CO2-winsten opleveren. Voor elk van deze acties nemen bepaalde gemeenten de trekkersrol op.
Aalst zal het voortouw nemen om uit die top 20 bepaalde acties concreet uit te werken:
– Samen met Erpe-Mere en Zwalm ontwikkelt Aalst een ‘klimaattoets’. Dit is een vragenlijst waarmee kan gecheckt worden welke impact beleidsbeslissingen hebben op het klimaat. – Samen met Erpe-Mere, Haaltert en Denderleeuw wordt gezocht naar de beste formule om burgers te adviseren om energiebesparend te renoveren. – Inzetten op burgerparticipatie als draagvlak voor het klimaatverhaal.
Daarnaast had de stad dankzij haar eigen klimaatplan reeds succesvolle acties ontwikkeld die nu ook in de andere gemeenten van de regio zullen uitgerold worden. Het energiecoachingstraject voor bedrijven, de groepsaankoop streekeigen bomen en struiken of het geveltuintjesproject Aalst Klimt Op! zijn maatregelen die zonder al te veel aanpassingen kunnen overgenomen worden.