Aalst neemt veiligheidsmaatregelen omgeving Sint-Jozefkerk…

Burgemeester Christoph D’Haese heeft samen met schepen van Erfgoed, Karim Van Overmeire, én alle disciplines van de Veiligheidscel intens overleg gehad over de slechte staat van de Sint-Jozefkerk. De stad neemt maatregelen om de veiligheid van de buurtbewoners en passanten in de buurt van de kerk, die niet meer actief in gebruik is, te garanderen. Naar aanleiding van geplande restauratiewerken van de toren van de Sint-Jozefkerk, informeerden experten de stad de laatste dagen over de extreem slechte staat. De burgemeester en schepen Van Overmeire hebben samen met architecten, aannemers en stabiliteitsspecialisten alle mogelijke scenario’s overlopen om de directe omgeving van de kerk veilig te stellen. De directie van het aanpalende Sint-Maartenscollege (SMI) en de buurtbewoners werden vrijdagnamiddag ingelicht over de te nemen maatregelen.

De oorzaak voor de stabiliteitsproblemen zijn de vele lekkages en de grote klopkever, die de houtstructuur van het schip van de kerk volledig heeft aangetast. Ook al is de Stad Aalst geen eigenaar van de Sint-Jozefkerk, treft de stad volgende maatregelen in het kader van de civiele veiligheid: • Het dak wordt geschoord, zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant. Dat betekent dat er 35 meter hoge stellingen in de kerk worden geplaatst. Er komen zowel horizontale als verticale stellingen om het dak te ondersteunen. • De volledige kerk wordt ingepakt met netten. Eerst is de toren aan de beurt, nadien de rest van de kerk. De werken hiervoor zullen 2 maanden duren en starten half december.

Tot de start van de werken, neemt de stad ook volgende beveiligingsmaatregelen: • De straat voor de kerk, van aan de kruising met de Fabriekstraat en het kruispunt met de Vrijheidstraat wordt een volledig werfzone. Die is enkel toegankelijk voor personen die werken moeten uitvoeren. De bloemenwinkel en het atelier van André Van Schuylenbergh blijven wel bereikbaar.  • De passage vooraan de kerk wordt uitgebreid en beter verlicht. Er komt ook extra beplating bovenop de passage.  • De passage aan het steegje blijft behouden en krijgt ook extra beplating. • De werfzone op de speelplaats van het SMI krijgt een veilige overdekte passage. Al deze maatregelen zullen maandag 5 december starten.

Deze maatregelen hebben ook een impact op de verkeerssituatie op en rond het Esplanadeplein. • De straat voor de kerk, van aan de kruising met de Fabriekstraat en het kruispunt met de Vrijheidstraat wordt afgesloten voor alle doorgaand verkeer. • Alle verkeersplaatsen rond het Esplanadeplein worden geschrapt (de oprijparking Esplanadeplein blijft wel toegankelijk). Er worden extra hoge hekken geplaatst als extra bescherming voor de auto’s. • Zwaar verkeer (+3.5 ton) wordt van aan de Zeshoek afgeleid naar de Denderstraat. Via de Zwarte Hoekbrug , de Kaaien en de Sint-Annabrug kan zwaar verkeer de stad inrijden. • Het eerste deel van de Fabriekstraat wordt dubbele richting, net als het stuk straat tussen de Fabriekstraat en het kruispunt Esplanadeplein- Stationsstraat • De Lijn o Bushalte op het Esplanadeplein verhuist tijdelijk naar het station. o Afhankelijk van de buslijn worden de bussen worden ofwel afgeleid via Denderstraat ofwel via de nieuwe dubbele richting Fabriekstraat. Deze nieuwe verkeerssituatie gaat in vanaf zondag 4 december 2022, 09.00 uur.

De kerk huist ook enkele roerende goederen. De stad wil de waardevolle stukken maximaal beschermen en zal samen met de aannemer alle nodige inspanningen leveren om het erfgoed van de stad te conserveren.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *