Het Aalsterse schepencollege keurde gisterennamiddag het advies aan de provincie goed om de fietssnelwegverbinding tussen Aalst en Dendermonde te laten verlopen via de oude spoorwegbedding. “We zullen ook een dossier opstarten om de missing link ter hoogte van de Doorsteeklaan naar de Tragel op het jaagpad op te lossen”, zegt schepen van Mobiliteit Dylan Casaer (SD&P). De provincie Oost-Vlaanderen betaalt de aanleg van de fietssnelwegen voor 100% en voorziet daarvoor jaarlijks 2,5 miljoen euro in haar meerjarenplan.
De provincie Oost-Vlaanderen heeft samen met haar partners de afgelopen 15 jaar sterk geïnvesteerd in een fietsnetwerk op recreatief en functioneel niveau. Eind 2014 besliste de Oost-Vlaamse deputatie echter om prioriteit te geven aan de aanleg van fietssnelwegen. “Een fietssnelweg is een fietsverbinding tussen attractiepolen, die fiets(er)vriendelijk en kwaliteitsvol is over het volledige traject”, legt schepen van Openbare Werken Ann Van de Steen (SD&P) uit. “Dergelijke fietspaden vormen een soort van overtreffende trap van gewone fietsinfrastructuur. Er wordt nog sterker ingezet op een conflictloze, aangename en vlotte fietsrit, zonder vertragingen, stops of hindernissen. Het moet mensen een alternatief bieden voor de woon-werkverplaatsing met de auto of het openbare vervoer.”
“Voor de keuze van het tracé van de fietssnelweg tussen Aalst en Dendermonde hebben we eerst samengezeten met Dendermonde”, schetst schepen Casaer. “Ook voor hen geniet de oude spoorwegbedding de voorkeur. Concreet houdt dit in dat beide steden een samenwerkingsovereenkomst afsluiten waarbij afspraken worden gemaakt inzake taakverdeling, eigendomsverwerving en afsluiten van de nodige overeenkomsten. Wanneer de provincieraad het tracé via de spoorwegbedding in september goedkeurt, wordt het jaagpad tussen onze steden een langeafstandsfietspad voor recreatie. De route langs de spoorwegbedding zal dan ingeschoven worden in het Bovenlokaal Functioneel Fietsroutenetwerk. Momenteel stopt dit fietspad nu in Gijzegem ter hoogte van de Damkouterbaan. Verlenging door Gijzegem, via Oudegem en tot in Appels is al voorzien maar nog niet aangelegd. Zowel Aalst als Dendermonde zijn vragende partij.”
Aalst zal ondertussen de missing link op het jaagpad tussen de Tragel en de Doorsteeklaan oplossen. “Over die aanleg is al overleg geweest tussen Aalst, Waterwegen en Zeekanaal en Jan De Nul”, zegt schepen Van de Steen. “Alle partijen zijn akkoord om hier dit ontbrekend stuk fietspad aan te leggen. We zullen de procedure inzake subsidieerbaarheid via de gemeentelijke begeleidingscommissie eerstdaags laten starten. En ook de fietsroute langs de oude spoorwegbedding Leirekensroute willen we optimaliseren. Op korte termijn willen we diverse zones in slechte staat heraanleggen en verlichting aanbrengen langs de route.”
De stad Aalst pleit immers ook sterk voor een fietssnelweg tussen Aalst en Brussel. Leirekensroute is dan een belangrijke schakel. “De verbinding tussen het station van Asse en Brussel werd al aanvaard als fietssnelweg”, besluit Casaer. Het zou goed zijn moesten bepaalde pistes dieper onderzocht worden zodat bijvoorbeeld ook het traject Opwijk-Asse als fietssnelweg erkend wordt. Dan is een aansluiting naar Aalst via de bestaande Leirekensroute niet ondenkbaar. Mensen die de files beu zijn, kunnen we dan een volwaardig alternatief als pendelverbinding tussen Aalst en Brussel op de fiets aanbieden.”