Aalst haalt stevige subsidie binnen voor restauratie Rubens…

Voor de restauratie van de Sint-Martinuskerk heeft de stad Aalst een meerjarige subsidiërings-overeenkomst kunnen afsluiten waardoor een zeer groot deel van de restauratie door Vlaanderen wordt betaald. Het grote schilderij van Rubens (‘Christus duidt Heilige Rochus aan als beschermheilige’) en drie kleinere werken van Rubens* in hetzelfde altaar zijn geklasseerd als topstuk en vallen buiten deze overeenkomst. Het zag er even naar uit dat de stad de volledige kost voor de restauratie van deze werken – geraamd op 188.000 euro – zelf zou moeten dragen. Schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA) heeft echter goed nieuws te melden: “We kregen zopas de bevestiging dat Vlaanderen ons een erfgoedpremie van 113.000 euro toekent. Dat komt bovenop de 19.000 euro die reeds vanuit het Fonds Baillet Latour werden toegezegd. Op die manier wordt het stadsaandeel in de restauratie veel kleiner. “We blijven trouwens zoeken naar bijkomende subsidies en sponsors,” zegt Schepen Van Overmeire.

In september 2023 ging fase IX van de restauratie van start waarbij de dwarsbeuk van de kerk gerestaureerd wordt. De vier altaarschilderijen van Rubens werden toen verhuisd naar het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) dat de restauratie zal uitvoeren. “We mikken voor het einde van deze restauratie op september 2025,” zegt projectleider Julie De Smedt. “Het heeft vanzelfsprekend geen zin om de gerestaureerde werken al terug te plaatsen wanneer er nog werken in de dwarsbeuk bezig zijn. De ultieme deadline is september 2027 wanneer de gehele kerk gerestaureerd is.”

Het gaat om: Heilige Rochus wordt bevoorraad door een hond. Heilige Rochus in de gevangenis door een engel bezocht en Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

(Foto: Aalst)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *