Aalst gaat verder met acties in de strijd tegen kinderarmoede…

Kinderarmoede in Belgie Persregio DenderHet Aalsterse actieplan 2016-2017 tegen kinderarmoede is klaar en werd gisteren op de gemeenteraad voorgelegd. “Na de goedkeuring van ons beleidsplan in april hebben we nu een concreter actieplan uitgewerkt”, zegt schepen van Welzijn Dylan Casaer (SD&P). “Het is de bedoeling de strijd tegen kinderarmoede nu effectief aan te gaan door b.v. een ruilwinkel op te starten. We zetten in op een doelgerichte lokale aanpak. Daar kan nu toch echt niemand tegen zijn.” Het kinderarmoedeplan werd op 12 april goedgekeurd door de gemeenteraad. Daarmee was er een kader om uit te rollen naar jaarlijkse actieplannen. “In ons eerste actieplan 2016-2017 focussen we op een aantal acties op korte termijn en leggen we de basis om onze doelstellingen om middellange en lange termijn te realiseren”, vertelt Casaer. “Voor het opzetten van de acties wordt, met steun van de Vlaamse Overheid, jaarlijks maar liefst 134 500 euro uitgetrokken. Daarnaast worden er uiteraard ook acties ondernomen vanuit de eigen werking van de stad en het OCMW.”

“Armoede is niet alleen een gebrek aan voldoende financiële middelen om een menswaardig leven te kunnen leiden, maar gaat ook gepaard met sociale uitsluiting op andere levensdomeinen”, legt de SD&P-schepen de aanpak uit.  “De acties binnen het plan kaderen dan ook binnen verschillende levensdomeinen: kwaliteit van de dienstverlening, inkomen en materieel welzijn, werk en activering, opvoeding en onderwijs, wonen en leefomgeving, gezondheid en vrije tijd. Zo willen stad en het OCMW onder meer een ruilwinkel voor kinderkledij en –benodigdheden openen; budgetspellen aanbieden aan de scholen opdat kinderen en jongeren bewust leren omgaan met geld, een perinataal aanbod uitbouwen binnen het Huis van het Kind, enz. Daarnaast beogen we ook een samenwerking met vzw Domo, een vrijwilligersorganisatie die bij kwetsbare gezinnen met jonge kinderen aan huis komt en hen ondersteuning op maat geeft. Tot slot wordt er met tal van acties ook geïnvesteerd in een meer toegankelijke en kwaliteitsvolle dienstverlening met extra aandacht voor de kwetsbare doelgroep.”

De stad Aalst lanceert ook nog een projectoproep kinderarmoedebestrijding Aalst. “Externe partners zoals lokale sociale verenigingen kunnen een voorstel indienen om kinderarmoede te bestrijden en kunnen daartoe een maximum subsidie van 15 000 euro per jaar krijgen”, zegt Casaer. “De strijd tegen kinderarmoede is en blijft immers een gedeelde verantwoordelijkheid.  Met dit financieel duwtje in de rug willen we lokale organisaties aanmoedigen om innovatieve acties op te zetten op het vlak van kinderarmoedebestrijding. Alleen samen kunnen we er in slagen om de meest kwetsbare groep in onze samenleving, ook in onze stad, alle kansen te bieden om een betere toekomst uit te bouwen.”

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Economie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *