Aalst cijfers in boekvorm ‘Aalst – wijken in cijfers 2013’…

Meten is weten… Daarom kreeg de dienst Strategische Planning de opdracht alle cijfermateriaal over de inwoners van Aalst en deelgemeenten te verzamelen en te analyseren. Het resultaat is het boek ‘Aalst – wijken in cijfers 2013’. De cijfers en analyses vormen een bron van informatie voor de beleidsmakers om te weten wat de noden zijn in welke buurt. Buurten uitgelicht Een Aalstenaar kun je niet zomaar in een hokje stoppen, en dat blijkt uit de studie. Zo is de Aalsterse bevolking gekenmerkt door een enorme variatie. Daarom is het rapport ook ingedeeld in de verschillende deelgemeenten, buurten en wijken van onze stad. Het rapport telt 188 pagina’s. Enkele markante conclusies:

• Het aantal inwoners in de binnenstad groeit. Zowel de gebieden Aalst linkeroever binnenstad als Aalst rechteroever centrum hebben hun inwonersaantal tussen 2006 en 2012 zien groeien met respectievelijk 12% en 13%.

• Er is een duidelijke concentratie van eenpersoonsgezinnen in het centrum van de binnenstad, waar ze tussen de 40% en 50% van alle huishoudens uitmaken. Meldert telt slecht 22% eenpersoonsgezinnen.

• Twintigers en dertigers wonen voornamelijk in de gebieden Aalst linkeroever binnenstad, Aalst linkeroever noordwijk en Aalst rechteroever centrum. Jonge volwassenen wonen in mindere mate in Gijzegem, Herdersem, Baardegem, Meldert, Moorsel en Nieuwerkerken.

• Gijzegem telt procentueel de meeste inwoners met het hoogste inkomen (op basis van de belastingaangifte aanslagjaar 2011). De inwoners van Aalst linkeroever Watertorenwijk en Aalst rechteroever centrum zitten onderaan deze lijst.

• De werkloosheidsdruk (= het aandeel niet-werkende werkzoekenden ten opzichte van het aantal mensen op beroepsactieve leeftijd) schommelt van 10,7 tot 2,7%, waarbij de hoogste waarden terug te vinden zijn in de binnenstad (kern linkeroever en kern rechteroever), de laagste waarden zijn gemeten in de 4 Faluintjesgemeenten. Je kunt het hele rapport digitaal nalezen op www.aalst.be.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *