Begin augustus hebben vier verenigingen nl. Oxfam-Wereldwinkel, Natuurpunt, Ecokerk en Vredeshuis Aalst de handen in elkaar geslagen om elke inwoner warm te maken voor de klimaatmars op 23 oktober in Brussel. Want ons zomerweer was zonneklaar over de opwarming van de aarde: het is vijf voor twaalf voor het klimaat! Wie dit vandaag nog ontkent, woont op een andere planeet. In de aanloop naar de betoging staat ‘Aalst en het klimaat’ op verschillende manieren in de schijnwerpers, zodat er iets is voor elke Aalstenaar. “We begonnen op dinsdag 4 oktober met een interlevensbeschouwelijke klimaatwake en vorige zondag organiseerde Natuurpunt een nazomerse klimaatwandeling in natuurgebied Honegem,” zegt Stefaan Van den Abbeele.
Nu zaterdag 15 oktober om 14.00 uur, in CC De Werf (Molenstraat 51, Aalst) in de Studio op -1, organiseren we de studienamiddag ‘Aalst en het klimaat’ voor en door Aalstenaars. M.m.v. Dirk Barrez (journalist, auteur) met de uitdagende lezing ‘Klimaat acuut. Zijn we morgen nog welvarend?’. Zijn insteek klinkt als volgt: “Nog fellere hittegolven, langdurige droogten, heviger bosbranden en zwaardere waterbommen: de gevaren worden – van Aalst tot Nieuw-Zeeland – elke dag groter als we de klimaatcrisis niet eindelijk ernstig aanpakken. Overal ingrijpen is urgenter dan ooit. Maar hoe reageren we meteen én meest verstandig? Zodat we ook morgen nog goed kunnen leven.”
In een tweede ronde krijgen Sam Van Limberghen (studente architectuur), Rob Noort (Fietsersbond), Rik De Baere (Natuurpunt) en Ingrid Vandenbussche (Tekni-Plex Europe) een kwartier om aan te vullen met lokale verhalen. Daarna is het woord aan de aanwezigen om met opmerkingen en vragen onze klimaatsituatie scherp te stellen. De toegang is gratis. Ook (klein)kinderen zijn welkom, we voorzien opvang!
Op dinsdag 18 oktober om 20.00 uur vertoont men i.s.m. Netwerk en 11.11.11‘Duty of Care: pleiten voor de planeet’, het straffe en hoopvolle verhaal van advocaat Roger Cox die zowel de Nederlandse staat als Shell dwong van klimaatkoers te veranderen. Na deze bekroonde documentaire van Nick Balthazar volgt een nabespreking m.m.v. Katrien Beulens, advocaat en Aalsters schepen voor klimaat, en Sarah Tak, co-producer en werkzaam bij Klimaatzaak. Filmtickets zijn verkrijgbaar via deze link de parking bereik je via de Asserendries en de tijdelijke filmzaal is in het VTI (ingang Vakschoolstraat).
Tot hier wat er de komende dagen in Aalst staat te gebeuren in voorbereiding op zondagnamiddag 23 oktober in Brussel: de grote – laat ons hopen – betoging voor cruciale maatregelen die een klimaattransitie mogelijk maken. “Het roer moet immers dringend omgegooid worden, in het belang van de huidige én toekomstige generaties,” voegt Stefaan Van den Abbeele er nog aan toe.