Aalst is toonaangevend op vlak van hartveiligheid en zet hier sterk op in. De stad heeft het aanbod automatisch externe defibrillatoren (AED’s) op openbaar domein sterk uitgebreid, waardoor er nu 54 op Aalsters grondgebied staan. Na een succesvolle editie in 2016 organiseert de stad ook dit najaar gratis reanimatie- en AED-opleidingen. Verenigingen die zelf een AED-toestel aankopen kunnen hiervoor een subsidie krijgen. Al deze inspanningen leveren Aalst het ‘Hartveilig’-label van het Rode Kruis op. Jaarlijks overlijden in België naar schatting 10 000 mensen ten gevolge van een hartstilstand. Het gebruik van een AED binnen de 6 minuten na levensbedreigende hartritmestoornissen verhoogt de overlevingskansen 2 tot 3 keer. Het is dan ook belangrijk dat er voldoende AED’s beschikbaar zijn op publieke plaatsen. In de loop van oktober plaatst de stad maar liefst 39 extra AED-toestellen die dag en nacht toegankelijk zijn. Dit brengt het totaal aantal publieke AED’s in Aalst op 54. Op advies van de werkgroep AED, worden de nieuwe toestellen geplaatst op duidelijk herkenbare plaatsen, in gebieden met een grote bevolkingsdichtheid en op locaties waar regelmatig grote mensenmassa’s bij elkaar komen. Er wordt ook rekening gehouden met een goede spreiding van de AED’s over Groot-Aalst. Op www.aalst.be/stadsplan onder de rubriek ‘hulp- en zorgverlening’ staat een overzicht van alle AED’s op Aalsters grondgebied.
Wie niet vertrouwd is met reanimatietechnieken zal in een acute situatie aarzelen om levensreddend te handelen. Degelijke opleidingen aanbieden kan dus mensenlevens redden. In het najaar van 2016 namen maar liefst 900 burgers deel aan de gratis reanimatie- en AED- opleidingen van de stad. De stad breit hier in het najaar van 2017 een vervolg aan voor organisaties: er staan 7 opleidingsmomenten op het programma. Vertegenwoordigers van bedrijven, scholen, (sport)verenigingen, scholen en seniorenclubs kunnen de opleiding volgen en geven de aangeleerde reanimatievaardigheden op hun beurt verder door volgens het principe ‘teach the teacher’. De stad schenkt hun een reanimatiepop als didactisch materiaal. De opleidingen vinden plaats op 20, 23, 29 november en 4, 6, 11 en 14 december 2017 op de campus van Hogeschool Odisee (Kwalestraat 154 in Aalst). Per organisatie kunnen 2 personen gratis inschrijven via www.aalst.be/artikel/gratis-aed-opleiding-voor-organisaties of via tel. 053 77 93 00.
Organisaties die zich engageren om in eigen beheer een AED aan te kopen, kunnen hiervoor een subsidie aanvragen bij de stad. Op die manier wil Stad Aalst bedrijven, scholen, sportclubs of andere verenigingen aansporen mee te helpen het aanbod AED’s op Aalsters grondgebied verder uit te breiden. Alle info over de aanvraag van deze subsidie staat op www.aalst.be. Als erkenning voor de vele acties die de stad onderneemt in het kader van hartveiligheid, heeft Aalst het ‘Hartveilig’-label van het Rode Kruis gekregen. Met het project ‘Steden en Gemeenten Hartveilig’ wil het Rode Kruis gemeenten aansporen maatregelen te nemen om de overlevingskansen bij mensen met een hartstilstand zo groot mogelijk te maken. Stad Aalst ondertekende op 5 augustus 2016 de samenwerkingsovereenkomst ‘Hartveilig’ met Rode Kruis Vlaanderen. De inspanningen rond hartveiligheid worden getrokken door de AED-werkgroep met vertegenwoordigers van de stad, Hulpverleningszone Zuid-Oost, ASZ Aalst, OLV-Ziekenhuis Aalst, Rode Kruis – Aalst, de federale dienst Noodplanning van gouverneur Jan Briers, FOD Volksgezondheid en Odisee Hogeschool.