A.S.Z. voert procedure uit met allernieuwste TAVI-systeem…

De dienst Cardiologie van het A.S.Z. pakt vandaag uit met een primeur. Voor de eerste keer in België werd een patiënt met een aortaklepstenose behandeld met het Evolut™ FX Transcatheter Aortaklep implantatiesysteem (TAVI), het allernieuwste state-of-the-art systeem voor TAVI-procedures. Het nieuwe Evolut FX TAVI-systeem behaalde recent de verplichte Europese CE-markering voor de behandeling van patiënten met ernstige aortaklepstenose. Stenose van de aortaklep treedt op wanneer de klepblaadjes verkalken en onvoldoende openen. Hierdoor moet het hart harder werken om bloed door het lichaam te pompen. Ernstige aortaklepstenose leidt tot een verminderde levenskwaliteit en belemmert patiënten in hun dagelijks leven. Blijft de stenose onbehandeld, dan leidt die uiteindelijk tot hartfalen of zelfs overlijden. De aortaklepimplantatie via een katheter of zogeheten ‘TAVI’ is een minimaal invasieve behandelingsoptie voor patiënten met ernstige aortaklepstenose voor wie een klassieke openhartoperatie een groot risico vormt.

Het A.S.Z. introduceert nu als eerste ziekenhuis in België de nieuwe Evolut-FX, een geavanceerde TAVI-klepprothese van de vierde generatie. De vertrouwde Evolut klepprothese behoudt zijn design, smalle diameter en anti-lekschort, maar onderging enkele belangrijke verbeteringen. Zo kreeg de nieuwe klepprothese gouden markers in het frame, wat het inschatten van de diepte en de rotatie van de prothese bij het implanteren makkelijker maakt. De katheter werd ook flexibeler en stuurbaarder. Tot slot kreeg de katethertip een zachter en gestroomlijnder profiel, waardoor hij veiliger in verkalkte slagaders bediend kan worden. “Het zelf-expanderende Evolut FX TAVI-systeem laat ons toe om heel uiteenlopende patiënten met aortaklepstenose te behandelen. Ook patiënten met een heel kleine tot heel grote aortaklep of mensen met sterk verkalkte of zeer kronkelige slagaders kunnen we nu deze TAVI-ingreep aanbieden.

De patiëntengroep met ernstige aortaklepstenose groeit snel en bestaat voor een belangrijk deel uit kwetsbare en oudere patiënten bij wie een open hartoperatie vaak te ingrijpend is. Dankzij het nieuwe systeem kunnen wij nog nauwkeuriger te werk gaan om zowel op korte als op lange termijn goede resultaten te behalen.”, vertelt Dr. Liesbeth Rosseel, interventioneel cardioloog.

(Foto: ASZ)

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *