In deze moeilijke tijden zijn veel mensen eenzaam, niet in het minst de mensen die in het ziekenhuis verblijven en geen bezoek mogen ontvangen. Daarom kan het zeer veel deugd doen om op andere manieren contact te houden met het thuisfront. Bij het A.S.Z. doen we er dan ook alles aan om dit te helpen verwezenlijken met onze campagne #houcontact. Vorige week werd in het A.S.Z. op campus Aalst een proefproject gelanceerd om 65+’ers die meer dan drie dagen in het ziekenhuis verblijven en zelf geen smartphone of tablet hebben, via video call in contact te brengen met het thuisfront. Hiervoor wordt een tablet ter beschikking gesteld en een “buddy” die de patiënt in contact brengt met het thuisfront en de video call begeleidt. “De eerste reacties waren zeer positief dus rollen we nu het project uit op alle afdelingen van onze drie campussen”, licht Katleen Van Der Biest, initiatiefneemster van dit project bij het A.S.Z. toe.
Patiënten die meer dan drie dagen in het ziekenhuis verblijven en zelf geen smartphone of tablet ter beschikking hebben kunnen een videogesprek aanvragen via hun verpleegkundigen en ook de familie van hun kant kan aanvragen doen via houcontact@asz.be. Iemand van het team van #houcontact spreekt dan praktisch verder af met de familie en komt op het moment van het gesprek langs bij de patiënt om alles op te starten en te begeleiden. De videogesprekken gebeuren via Whereby en kunnen plaatsvinden met tot 4 personen in totaal.
De reacties na de eerste gesprekken waren alvast zeer positief, dankbaar en ontroerend:
“Ik vind het een supergoed initiatief! We hebben er intens van genoten om papa niet alleen te kunnen horen maar ook te kunnen zien. Voor ons allemaal en zeker voor mama was het zeer geruststellend. Bedankt!” “Danku om dit heel mooi initiatief in deze moeilijke periode te realiseren.” “U heeft een van de laatste dromen van onze nonkel laten uitkomen. We hopen dat we binnenkort nog een vervolg mogen beleven opdat onze moeder, zijn zus dus, dit ook mag beleven. Superinitiatief!”
Dit project werd mede mogelijk gemaakt door Copaco Belgium NV, een ICT-bedrijf uit Erembodegem die maar liefst 25 surface tablets schonken voor dit project. “Omdat de meeste van onze medewerkers uit de regio zijn, heeft iedereen rechtstreeks of onrechtstreeks wel iemand die geïmpacteerd is door het coronavirus. Als familiebedrijf vinden we het dan ook heel belangrijk om een bijdrage te doen. Er zijn vele initiatieven maar op dit moment lijkt ons de nood het allerhoogste bij de zieken zelf en zeker bij hen die de middelen niet hebben om in deze situatie met elkaar te communiceren. Sociaal contact blijft toch een primaire behoefte, zeker in deze tijden”, vertelt Jurgen Janssens, Director van Copaco Belgium NV.
Hayam Transport, een transportbedrijf uit Erpe-Mere, schenkt ook 25 tablets aan het A.S.Z. om patiënten die tijdens deze coronacrisis geen bezoek meer mogen ontvangen en over geen smartphone of tablet beschikken toch de kans te geven om te videobellen met hun familieleden. Tenslotte schonken ook het Vlaams Patiëntenplatform en voetballer Toby Alderweireld 3 surface tablets. Daarnaast kregen we ook van Liesbeth Roeland, de zus van een van onze verpleegkundigen, in samenwerking met haar werkgever Base-shop Dendermonde drie smartphones geschonken. We willen hierbij onze oprechte dank betuigen aan al deze schenkers. Zonder hen was dit project niet mogelijk!
“Naast de mogelijkheid voor een videogesprek, hebben we als ander onderdeel van deze campagne, het ook mogelijk gemaakt om verzoekjes voor patiënten of medewerkers van het ziekenhuis te laten omroepen op CityMusic in Aalst en op Radio Mfm in Geraardsbergen,” zegt de woordvoerster Dorien Buyst.