80 studenten geven les over zonsverduistering…

Zonsverduistering in Denderstreek Persregio DenderVrijdag aanstaande 20 maart 2015 is er in België een gedeeltelijke zonsverduistering waar te nemen, vanaf 09.30 uur kruipt de maan langzaam voor de zon om tegen 10.35 uur uiteindelijk 83% van het zonneoppervlak te verduisteren. Deze gebeurtenis laat Odisee in Aalst niet ongemerkt voorbijgaan. Studenten Lager onderwijs geven les over de eclips in lagere scholen in de regio. Samen met de leerlingen nemen zij het verschijnsel waar. Er is een infomarkt op de parking van de hogeschool die open staat voor studenten en bezoekers. Studenten maken gezamenlijk lesvoorbereiding en zetten die online. Wat is een zonsverduistering? Hoe ontstaat die? Hoeveel keren kunnen we een zonsverduistering waarnemen in ons leven? Hoe kun je een zonsverduistering veilig waarnemen? Leerlingen spelen zelf voor zon, maan en aarde en simuleren een zonsverduistering. De les wordt ingeleid aan de hand van de strip ‘Kuifje en de Zonnetempel’ van Hergé. Grootschalig evenement op de campus in samenwerking met Sterrenkundige vereniging. Op de parking van de hogeschool is er van 09.30 tot 11.30 uur een infomarkt over de zonne-eclips. De uitleg wordt voorzien door de opleidingen kleuteronderwijs, lager onderwijs, verpleegkunde, elektromechanica en de sterrenkundige vereniging Murzim. Je kunt naar licht kijken met een spectroscoop, leren hoe je je tegen de zon kunt beschermen en hoe melanomen ontstaan, praktische proefjes over zonne-energie doen,… De hogeschool organiseert dit evenement om de studenten te informeren.

Murzim zorgt voor telescopen om het verschijnsel waar te nemen: een ‘Coronado’ telescoop (om verschijnselen op het oppervlak van de zon waar te nemen), een telescoop voor het afbeelden van de zon op beeldscherm en een telescoop met 20 cm spiegel, voor een projectie-waarneming. De sterrenkundige vereniging zorgt ook voor professionele uitleg. Murzim voorziet ook tijdens het jaar in activiteiten rond sterrenkunde, ruimtevaart en aanverwante wetenschappen. Neem een kijkje op hun website: www.murzim.be

Odisee in Aalst schafte 1.000 eclipsbrilletjes aan zodat alle studenten op een veilige manier de zonsverduistering kunnen waarnemen. De hogeschool stelt het evenement ook open voor iedereen die eens door een telescoop de zonsverduistering wilt zien en meer uitleg wil. Verwittig je komst met een mailtje naar info.aalst@odisee.be. Om praktische redenen staat het evenement open voor individuen en niet voor groepen.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *