De voorbije drie jaar besteedde de Vlaamse overheid in Oost-Vlaanderen 73,6 miljoen euro om de fietspaden te verbeteren of het netwerk uit te breiden. Dat is toch wat blijkt uit gegevens die Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) opvroeg bij de Minister van Mobilitiet Lydia Peeters (Open Vld). Het grootste budget daarvan (65 miljoen) ging naar het geïntegreerd investeringsplan, zijnde rechtstreekse investeringen vanuit Mobiliteit en Openbare Werken. De rest betrof subsidies via het Fietsfonds, de Toolbox duurzame mobiliteit en andere adhoc-instrumenten. Zo te zien is ons land een echt fietsland.
Het gemiddeld fietsbudget per inwoner lag hiermee op 48,59 euro. “Oost-Vlaanderen kreeg hiermee in deze periode 18,4% van het totale Vlaamse fietsinfrastructuurbudget, wat b.v. net iets minder is als je het vergelijkt met ons inwonersaandeel wat op 23% ligt. “Men kan dus stellen dat er een lichte onderinvestering was in onze provincie.” verklaart Kristof Slagmulder van Vlaams belang.
Met dit budget werden in de jaren 2018 tot 2020 in totaal 82 kilometers aan nieuwe of vernieuwde fietstrajecten aangelegd. Toch zijn er nog veel Oost-Vlaamse fietspaden in slechte staat, vorig jaar kwamen er hierover nog 148 klachten binnen bij het Meldpunt Wegen. “Ook is het op veel plekken gevaarlijk om fietsen, zeker in de Denderstreek. Zo is bij mij in de buurt de N45-gewestweg tussen Aalst en Ninove weinig aantrekkelijk en gevaarlijk voor fietsers”, aldus Slagmulder (VB).