70 jaar geleden werd de nieuwe tuinwijk Begijnhof in Aalst ingehuldigd. De witte huisjes rond het centrale grasveld werden gebouwd op de gronden van het oude begijnhof, dat meer dan 700 jaar geleden werd opgericht. Hoog tijd dus voor een terugblik met een foto-expo en een buurtpodcast! De bewoners van het Begijnhof, het Begijnhofcomité, Erfgoedcel Denderland en de VVAK (Vrienden van het Aalsters Kultuurschoon) sloegen de handen in elkaar om de verhalen van dit rustplekje in de stad te vertellen. Op zondag 22 september is het niet enkel rommelmarkt op het Begijnhof, je kan vanaf dan ook de tijdelijke foto-expo ontdekken met portretten van bewoners en hun verhalen. De expo loopt tot 11 november.
Podcastmaker en buurtbewoner Lieven Van Steenberghe wou al langer een buurtpodcast maken: “Tijdens de coronaperiode groeide het idee om met Radio Begijnhof een podcast te maken met verhalen van de buurt. De bewoners kennen elkaar allemaal wel een beetje. We wonen in dezelfde witte huizen rond hetzelfde centrale grasplein, het voelt dan ook als een dorp in de stad. Toen ik de vraag kreeg om ter gelegenheid van 70 jaar nieuw Begijnhof de bewoners aan het woord te laten, was ik meteen mee. De buren konden op deze manier zelf de gids van het Begijnhof worden en meer te weten komen over de geschiedenis van deze bijzondere rustplek plek in de stad.”
“Alle goede dingen komen hier samen”, zegt schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA): “zeven eeuwen geschiedenis, zorg voor ons erfgoed, straffe vrouwen en bewoners die trots zijn op hun buurt. Dit is een mooi initiatief dat deze bijzondere wijk nog eens onder de aandacht brengt”.
Wist je bijvoorbeeld dat er onder de Begijnhofkapel een bijzondere begijn begraven ligt? Bewoners Machteld en Guy zorgen dagelijks voor de kapel en weten er alles over: “Onder de Sint-Antonius van Paduakapel ligt Joanna Dedemaecker begraven. Joanna was een begijn van eenvoudige komaf, maar toonde op jonge leeftijd een grote zorgzaamheid. Toen de pest uitbrak, wou ze niet wijken van het ziekenbed van haar medezuster. Die laatste genas, maar Joanna overleefde het niet. Haar verhaal inspireerde vele andere gelovigen en haar graf werd een bedevaartsoord. Ter herinnering staat haar naam op de gevel van de kapel.”
Onafhankelijke vrouwen. Het leven van een begijn zag er trouwens heel anders uit dan het leven van een kloosterzuster. “Begijnen waren heel onafhankelijk. Ze werkten hard en spendeerden heel wat tijd aan gebed, maar het waren zelfstandige vrouwen die alleen woonden zonder inmenging van buitenaf. Uniek in de middeleeuwse wereld”, aldus moderne begijn Peggy.
Roemeens-Orthodoxe parochie. In de Sint-Catharinakerk vinden we vandaag geen begijnen, maar wel de Roemeens-Orthodoxe parochie, waarvan Nils deel uitmaakt: “Onze parochie is sinds 2005 ingetrokken in de Begijnhofkerk. Iedereen is hier welkom. We organiseren ook activiteiten rond de Vlaamse en de Roemeense cultuur. De inkomsten hiervan gaan naar goede doelen en naar de renovatie van de kerk.”
De foto-expo is te bezichtigen in openlucht op het Begijnhof van 22 september tot 11 november 2024. De podcast is online beschikbaar via www.erfgoedceldenderland.be/begijnhof en Radio Begijnhof via Spotify.