40 jonge slechtvalken in Aalst op 10 jaar tijd…

Er broeden dit jaar voor de tiende keer slechtvalken in het centrum van Aalst. Aalsterse vogelkijkers merkten een eerste broedsel op in 2009. Er vloog een jonge vogel rond de silo’s van Syral-Tereos die geboren was op een onbekende nestplaats in het bedrijf. Slechtvalken broeden van nature op rots kliffen maar zijn stilaan ook overgeschakeld op hoge gebouwen. Begin 2010 mocht Natuurpunt een grote nestbak monteren boven op de grote silo’s. Met onmiddellijk resultaat: er werden twee jongen in grootgebracht. Sindsdien zijn er daar elk jaar jonge valken geboren en geringd. In totaal goed voor 26 jonge valken waarvan 25 geringd. Een jaar later was op dichte afstand de Aalsterse St. Jozefskerk al aan de beurt want in 2011 werd ook daar voor het eerst gebroed. Direct goed voor drie jongen in de houten nestbak op de reling boven de galmgaten. Intussen zijn er daar ook al 14 valken uitgevlogen. Maar net als vorig jaar zijn er dit jaar geen jongen op de Sint Jozefskerk hoewel er steeds een koppel slechtvalken rondhangt. Er is geen duidelijke reden voor het lagere broedsucces in vergelijking met het nest bij Tereos: een minder ideale nestbak? verstoring door andere valken of door onderhoudswerken? concurrentie met luchtgevecht tussen de naburige koppels? Kijk op www.youtube.com voor filmbeelden van vechtende valken in een Aalsterse straatgoot. 2017 was het recordjaar met 4 jongen op Tereos en op de Sint-Jozefskerk. Met de 2×2 oudervogels erbij leefden er die zomer dus maar liefst twaalf slechtvalken in Aalst centrum!

In totaal produceerde Aalst zo al 40 valken op tien jaar tijd. Natuurpunt kon vorige week, samen met een erkend vogelringer terug twee slechtvalken ringen op de hoge silo bij Tereos in Aalst centrum. Ze kregen naast een aluminium ring met een codenummer, ook een zwart-gele kleurring rond de poot. Het mannetje gaat als X:1 door het leven, het vrouwtje vliegt rond als X:3. Binnen enkele weken vliegen de jonge valken uit en de opvallende ring is dan met een goede verrekijker van op afstand af te lezen. Zo is een van Aalsterse jongen ooit door vogelijkers gesignaleerd in Watermaal-Bosvoorde waar het rondhing bij een lokaal broedkoppel. De Aalsterse slechtvalk was blijkbaar ‘hangjongere’ geworden in het Brusselse. Een in 2010 in Aalst geringd vrouwtje broedde in 2012 in Doornik. Recent is een Aalsters jong uit 2017 gezien op de kerktoren van Haaltert, mogelijk wordt er ook daar voor het eerst gebroed. Stilaan raken zo alle hoge gebouwen in de streek bezet want ook op de kerk van Erembodegem en de watertoren van Erpe-Mere zitten geregeld slechtvalken.

Een opmerkelijke terugkeer van een vogelsoort die twintig jaar geleden nog volledig uitgestorven was in ons land. De slechtvalk heeft zich snel aangepast aan de verbeterde situatie : minder gebruik van giftige pesticiden en veilige nestgelegenheid en voldoende voedsel zoals verwilderde duiven in de stedelijke omgeving. Ze leven vooral van andere vogels die ze grijpen in duikvluchten tot 300 km./uur. De prachtige slechtvalk is daardoor het snelste dier ter wereld.

Zaterdag 1 juni kan iedereen van 10.00 tot 12.00 uur de Aalsterse slechtvalken komen bewonderen. Op het Esplandeplein te Aalst zal Natuurpunt sterke telescopen opzetten zodat men de valken op de toren van de Sint Jozefskerk van nabij kan bewonderen.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *