Natuur en Bos van de Vlaamse overheid voerde samen met de politie van Aalst op zondagvoormiddag 10 november een controleactie uit in het Kravaalbos te Meldert (Aalst/Asse/Opwijk). Het bos biedt ruimte aan zachte recreatie. Je mag er wandelen op de daartoe voorziene paden. Mountainbiken, fietsen, quadrijden, ruiteren… is er echter niet toegelaten en dit wordt ook duidelijk aangeduid. Toch worden deze regels vaak met de voeten getreden, wat aanleiding gaf tot deze actie. Er werden 35 overtreders gevat. Ze kregen dan ook onmiddellijk een proces-verbaal. Ook enkele personen met loslopende honden en iemand die paddenstoelen plukte werden geverbaliseerd.
De paden in het Kravaalbos zijn op de meeste plaatsen te smal voor meerdere vormen van recreatie. De bodem is het grootste deel van het jaar ook te nat voor recreatie zoals ruiteren en mountainbiken. Natuur en Bos en de stad Aalst communiceerden hier de voorbije jaren veel over. Bezoekers die deze regels niet respecteerden, werden hier door de jaren heen door Natuur en Bos herhaaldelijk op aangesproken. Ook tijdens activiteiten en wandelingen in en rond het Kravaalbos werden sensibliserende acties ondernomen om de bezoekers te wijzen op de regels in het bos.
Honden zijn welkom, maar moeten aan de leiband en op de paden blijven. Loslopende honden veroorzaken soms indirect verkeersongevallen waarbij wild betrokken is. Ze maken grondbroeders of grote grazers ook onrustig. Natuur en Bos ontving veel klachten over loslopende honden in het bos van andere bosbezoekers.
Omdat de schade en de verstoring in het bos door niet-gewenste recreatievormen in het Kravaalbos uit de hand loopt, werd afgelopen zondag een gezamenlijke controleactie gedaan om overtreders te vatten. De politie van Aalst en boswachters en natuurinspecteurs van Natuur en Bos sloegen hiervoor de handen in elkaar. En met succes. Wie betrapt werd met loslopende hond of zich als ruiter of mountainbiker door het bos begaf, mag zich aan een boete verwachten. De politie van Aalst en Natuur en Bos willen hiermee een duidelijk signaal geven dat de toegankelijkheidsregels in het bos moeten nageleefd worden, zowel in het teken van de natuur als van de andere bosbezoekers.