21e editie wereldfeest Casa del Mundo werkt ‘ontwapenend’…

Casa Del Mundo Aalst Persregio DenderOp zondag 6 september kun je in de ajuinenstad terug genieten van exotische geuren, kleuren, smaken en heel veel muziek op en rond de Oude Vismarkt op de 21ste editie van wereldfeest Casa del Mundo. Het is de ideale familieuitstap om de zomervakantie af te sluiten. Dit jaar is het feest opgebouwd rond het thema “ontwapenen(d)”. Het is al 70 jaar geleden dat een atoombom viel op de steden Hiroshima en Nagasaki. Deze tragische gebeurtenis in de hedendaagse geschiedenis moeten we blijven gedenken. Niet uit traditie of uit gewoonte, maar uit besef dat wat toen gebeurd is, zich nooit meer mag herhalen. Het thema van Casa del Mundo dit jaar is “ontwapenen(d)” en pleit voor vrede en ontwapening.

Stad Aalst heeft veel aandacht voor het vredesbeleid.  Een lokaal vredesbeleid moet in de eerste plaats de bevolking informeren en sensibiliseren. In 2007 heeft toenmalig burgemeester Ilse Uyttersprot zich  aangesloten bij Mayors for Peace, een organisatie die in 1982 opgericht werd door de burgemeester van Hiroshima. Deze wereldwijde organisatie van burgemeesters wil over alle landsgrenzen heen een verregaande solidariteit tussen lokale besturen creëren en ijvert voor een wereldwijde kernontwapening tegen 2020.  Het lidmaatschap impliceert dat het stadsbestuur sensibiliserende activiteiten ontwikkelt en ondersteunt. Casa del Mundo is het perfecte voorbeeld.

Met als thema “ontwapenen(d)” zal tijdens Casa del Mundo het contrast tussen oorlog en vrede op een toegankelijke manier op het festivalterrein te beleven zijn.  Met een eigen interpretatie van het enthousiasmerend lied ‘A better place’ wordt duidelijk dat verder bewapenen een slechte dienst aan de vrede bewijst en dat ontwapenen om te ontwikkelen meer dan noodzakelijk is. Er werd hiervoor ook een speciale ‘ontwapeningsdans’ uitgewerkt. Binnenin ’t Gasthuys – stedelijk museum Aalst wordt een volledig belevingsparcours uitgewerkt waar iedere bezoeker kan aan deelnemen. Het parcours eindigt buiten aan een wensmuur waar een vredesduif na verloop van tijd meer  kleur en vorm zal krijgen.  De deelnemers krijgen een   ‘vredesplant’  mee naar huis.

Het vaste basisingrediënt van Casa del Mundo is wereldmuziek en -dans. Dit jaar start de programmatie al vanaf 12.15 uur. Op het binnenplein van ’t Gasthuys – stedelijk museum Aalst, op het podium op de Oude Vismarkt én op het plein zelf zal je kunnen genieten van verschillende acts.

Het Trio Roma Luca uit Roemenië brengt Oost-Europese muziek met moderne en zigeunerinvloeden. Rasta del Mundo, een band boordevol talent met haar roots in Lede, brengt pop en rock en latin. Les Nouveaux Nés, ( de nieuwgeborenen) met muzikanten uit Afrika, Frankrijk en België, combineren verschillende stijlen en invloeden tot echte wereldmuziek. The Concrete Cocunuts, een 11-koppige band brengt iedereen aan het dansen met hun calypso,  Afrikaanse ritmes en jazzgetinte blazers.  Samir, een Koerdische muzikant die meer dan 10 jaar in Aalst woont, brengt een unieke mix van oriëntaalse volksmuziek en hedendaagse ritmes.

Er zal gedanst worden op Casa del Mundo, met de ontwapeningsdans, maar ook groepen die het internationaal karakter van ons wereldfeest uitdrukken zoals Nueva Ecijanos Insan en Sinagtale, twee groepen die Filipijnse traditionele dansen brengen. Sedianka brengt typisch Bulgaarse dansen. De dansgroep Bailatinas, 7 vrouwen met Latijns Amerikaanse roots, brengen dansen uit Mexico, Peru, Colombia, Guatemala en Nicaragua. Een wereldmarkt waar 41 organisaties hun projecten en producten voorstellen waaronder de verschillende projecten van de raad voor Internationale Samenwerking (RIS). Een wereldrestaurant  op het binnenplein van het museum met maar liefst 16 verschillende eetstanden. Verschillende workshops worden afgestemd op het thema.

Het volledige programma en wegwijsinfo staan op de website www.casadelmundo.be. Het festival is volledig gratis. Afspraak op zondag 6 september van 12.00 tot 20.00 uur op de Oude Vismarkt in Aalst.

 

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Cultuur. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Current ye@r *