Iedereen die Geraardsbergen wat kent, weet dat de stad een lange geschiedenis heeft en daarin heeft een klein broodje, krakeling of mastel, een belangrijke rol gespeeld. Wie er meer wil over weten kan zeker terecht op de Toeristische Dienst Geraardsbergen. Wij gaan wandelen en bieden in de feestweek na Krakelingen en Tonnenkensbrand de deelnemers, bovenop de met zorg uitgetekende omlopen, een dergelijke krakeling of mastel aan. Het in zachte sandwichdeeg gebakken broodje in combinatie met de ruime drank- en eetvoorzieningen zullen zeker zorgen voor een zorgeloze aangename wandeldag. De wandelaars die kiezen voor de kortste afstanden (7 en 10 km) trekken via veldwegen door de kouters van Nederboelare en Deftinge naar Goeferdinge om er te genieten van een korte of lange rustpauze in de aldaar uitgebouwde rustpost. Ze zoeken daarna in het gehucht Duitsenbroek de vallei van de Molenbeek op, om via bos- en veldwegen de Astridlaan te bereiken. Deze drukke (?) steenweg wordt echter zo vlug mogelijk verlaten voor de rust van het pad naar de Veldmuis, een straatwijk op een boogscheut van de startzaal.
De andere afstanden (14, 18 en 22 km) breien aan deze omlopen enkele fraaie omwegen of lussen. Zo trekt de 18 en 22km, vooraleer de rustpost te vervoegen, eerst langs boerenslagen en landwegen door de gehuchten Broek en Pikkelgem naar Deftinge om daarna vanop de rustpost (samen met de 14 km) een lus te trekken naar Zarlardinge. Ze doorkruisen deze tegen Wallonië aanleunende vrijwel vlakke landbouwstreek, langs onverharde veldwegen – zoals de Rattenhoek en smalle, enkel door landbouwers gebruikte asfaltbaantjes of kasseiwegels.
Om de afstand vol te maken met nog wat meer veldwerk, zoekt de 22km nog even wat wandelpaden en rustige akkerwegen op in Overboelare, alvorens met de andere afstanden langs de Molenbeek te dwalen en verder terug naar de startzaal te keren. De medewerkers sloven zich uit om ervoor te zorgen dat minpunten op het eindrapport worden vermeden.