6 nieuwe (w)ondernemers zetten in op een duurzaam Aalst…

Stad Aalst blijft inzetten op duurzame innovatie! Dit jaar werden maar liefst 6 inspirerende projecten geselecteerd voor ondersteuning vanuit het Wondernemen-programma. “Met dit initiatief stimuleren we bedrijven en ondernemersverenigingen om samen te werken aan projecten die zowel het klimaat als de Aalstenaar ten goede komen. Economie en duurzaamheid gaan hand in hand.”, zeggen schepen Bart Van den Neste (Voor Aalst) en Katrien Beulens (N-VA). Dankzij het subsidiereglement ‘Wondernemen’ kunnen zelfstandigen, kmo’s en bedrijvenverenigingen tot 10.000 euro terugbetaald krijgen voor de kosten van hun projecten. Een onafhankelijke jury evalueert de voorstellen en adviseert het stadsbestuur over de meest veelbelovende initiatieven.

De geselecteerde projecten tonen hoe samenwerking tussen ondernemers leidt tot slimme en milieuvriendelijke oplossingen. “Onze ambitie om de CO2-uitstoot tegen 2030 drastisch te verminderen, vraagt om gezamenlijke inspanningen. Wondernemen biedt bedrijven een duwtje in de rug om vernieuwende projecten op te zetten,” zegt schepen van Industrie, Katrien Beulens (N-VA). “Deze initiatieven bewijzen dat ondernemerschap en duurzaamheid perfect samengaan.”

Schepen Bart Van den Neste (Voor Aalst), bevoegd voor Handel en Klimaat: “duurzaam ondernemen is geen toekomstmuziek meer, maar realiteit. Deze zes laureaten tonen dat innovatie en verantwoordelijkheid hand in hand kunnen gaan. Hun inspanningen zijn een inspiratiebron voor de hele stad en dragen bij aan een milieubewuster en leefbaarder Aalst.”

De 6 bekroonde ondernemers en organisaties tonen elk op hun manier hoe duurzaamheid en innovatie samenkomen:

Tom Baert (Tok Tok Kodeitje) bewijst dat landbouw en duurzaamheid perfect samengaan. Zijn mobiele CO2-neutrale legkippenstal draait op zonne-energie en gebruikt uitsluitend lokaal geteelde granen. Hierdoor verkort hij de voedselketen en verlaagt hij de ecologische impact van zijn onderneming.
Bob Cornelis (Bedrijvenvereniging Aalst Zuid) stimuleert duurzaamheid bij 62 bedrijven in de regio. Via een nieuw magazine brengt hij onderwerpen als warmtenetten, afvalreductie en circulaire economie onder de aandacht. Daarnaast werkt de vereniging samen met vzw Dender Noord en andere partners om duurzame bedrijfsvoering te bevorderen.
Isabelle Van den Nest en Koen Hofman (vzw Dender Noord) bouwen hun transitieproject verder uit door bedrijvenclusters samen te brengen rond maatschappelijke uitdagingen. Dit jaar ligt de focus op het uitbreiden van samenwerkingen tussen ondernemers en het stimuleren van innovatieve duurzame initiatieven.
Renate Coen en Annelien Vermeir (Manus) zetten met hun netwerk en magazine in op duurzaamheid. Ze integreren maatwerk in hun productieproces, recupereren reststromen en optimaliseren de logistiek met behulp van een fietskoerierdienst, waardoor hun ecologische voetafdruk aanzienlijk vermindert.
Christ’l De Wuffel (District A) en Philippe Kiekens (B&B Georges en Madeleine) investeren in duurzame mobiliteit met elektrische deelfietsen. Deze fietsen kunnen niet alleen door toeristen worden gebruikt, maar ook door lokale handelaars voor leveringen of klantenbezoeken, wat bijdraagt aan een groenere en toegankelijkere stad.
Lisa Gabriëls (Studio Morris) creëert een uniek voedselbos in haar stadstuin. Hier kunnen bezoekers zelf fruit plukken, genieten van maaltijden bereid met kruiden uit eigen tuin en profiteren van natuurlijke schaduwplekken dankzij inheemse bomen en planten. Dit project vormt een inspirerend voorbeeld van stedelijke vergroening.

Deel dit bericht via:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *