Aftellen naar de hoogdag van het Vlaamse wielervoorjaar: de 109e editie van de Ronde van Vlaanderen. Op zaterdag 5 april wagen de wielertoeristen zich aan het parcours, op zondag zijn alle wielerogen gericht op het professionele peloton. Tijdens de jaarlijkse persconferentie lieten gouverneur Carina Van Cauter, burgemeesters Johan Adam en Ignace Michaux, Tomas Van Den Spiegel (Flanders Classics) en Carl Vansteenkiste (We Ride Flanders) er geen twijfel over bestaan: veiligheid en beleving voorop. Zondag 6 april strijden de wielerploegen om de eindoverwinning, maar ook de veiligheidsploeg gooit tijdens het Rondeweekend alles in de strijd. Dat gebeurt – zoals elk jaar – onder coördinatie van de gouverneur van Oost-Vlaanderen, in nauwe samenwerking met de lokale besturen, de veiligheidsdiensten en de organisatie. Samen nemen ze verschillende veiligheidsmaatregelen om er voor iedereen een sportief feest van te maken. Daarbij rekenen ze ook op de supporters.
Gouverneur Carina Van Cauter: “De koers is van ons, maar de koers is er ook door ons: de veiligheidsdiensten, overheden, organisatie, vrijwilligers, koerscommissarissen én supporters. Met respect voor elkaar en voor de renners maken we de koers mogelijk. Aan de supporters vragen we daarom om de aanbevelingen van de veiligheidsdiensten altijd op te volgen en tussen de rode en groene vlag extra op te letten. Dan is het wegdek immers voorbehouden aan de renners en de koerskaravaan. Hou afstand, ook met gsm’s en vlaggen. Sta niet op gevaarlijke punten, zoals in de goot of op verkeerseilanden. En steek in geen geval het parcours over.”
Dit jaar start de Ronde van Vlaanderen voor mannen opnieuw in Brugge, om vervolgens koers te zetten richting Oost-Vlaanderen. Voor de renners de hellingen en kasseistroken in de Vlaamse Ardennen trotseren, trekken ze door twee Oost-Vlaamse Dorpen van de Ronde: Aalter en Zulte. Thuiskomen doet het peloton op de Minderbroedersstraat in Oudenaarde, dat ook dit jaar het epicentrum van de vrouwenwedstrijd vormt.
Burgemeester John Adam (Oudenaarde): “De Ronde van Vlaanderen brengt jaarlijks duizenden fans op de been en zet Oudenaarde internationaal in de kijker als dé aankomstplaats van Vlaanderens Mooiste. Als kersverse burgemeester wil ik blijven zoeken naar manieren om de beleving tijdens dit wielerfeest voor zowel inwoners als bezoekers nog intenser te maken.”
De scherprechters van Vlaanderens Mooiste zijn gekend: de Oude Kwaremont en Paterberg in Kluisbergen en de Koppenberg in Oudenaarde. Maar ook de Oude en Nieuwe Kruisberg in Ronse kunnen beslissend zijn en zijn dus meer dan de moeite waard om als supporter post te vatten.
Burgemeester Ignace Michaux (Ronse): “Ronse is een stad met een rijke wielergeschiedenis. De Kruisberg speelt daarbij vaak een cruciale rol, ook in de Ronde. We zijn verheugd dat de Ronde dit jaar de helling langs de twee kanten beklimt. Onze fanzone in het Malanderpark, gelegen tussen beide beklimmingen van de Kruisberg, is dan ook een bijzonder fijne locatie om de Ronde te volgen. Welkom!”
Tomas Van Den Spiegel, CEO Flanders Classics: “In die laatste dagen richting Vlaanderens Mooiste stijgt de wielerspanning naar z’n jaarlijkse hoogtepunt, ook bij Flanders Classics. We zijn samen met alle betrokken stakeholders druk in de weer om er zondag weer een fantastisch wielerfeest van te maken. En dat feest gaat door van start tot finish. In de ochtend loopt de Markt van Brugge vol voor de presentatie bij de mannen, op de middag gebeurt hetzelfde in Oudenaarde voor de start van de vrouwen. Met ook fanzones op de Koppenberg, Kruisberg, Paterberg en aan de finish in Oudenaarde enerzijds en de Dorpen van de Ronde Beernem, Aalter en Zulte anderzijds, beperkt het Rondefeest zich absoluut niet tot de Oude Kwaremont. We roepen de fans dan ook op om langs het hele parcours te supporteren.”
Alle info over wat er waar te beleven valt, is terug te vinden in de gratis digitale fanguide op www.rondevanvlaanderen.be.