Het onderzoek voor een herbestemming van de Sint-Jozefkerk te Aalst is een sinecure materie, vandaar dat de stad Aalst de samenwerking van de Vlaamse Regering als een welkome gast ziet. Schepen Iwein De Koninck (CD&V) zegt dat het niet vanzelfsprekend is om zinvolle en haalbare herbestemmingen voor kerken te vinden. “Als schepen van Kerkfabrieken is het mijn taak om de herbestemming in goede banen te leiden. Het begeleidingstraject waarbij we een beroep doen op het Projectbureau van de Vlaamse Regering om te kijken welke herbestemmingen mogelijk zijn voor de Sint-Jozef kerk is alvast een stap in de goede richting.” De stad tekent in op het begeleidingstraject van de Vlaamse Regering voor de herbestemming van kerken. Het onderwerp van het herbestemmingstraject betreft de parochiekerk Sint-Jozef Aalst. De concrete begeleiding wordt uitgevoerd door het Projectbureau ‘Herbestemming kerken’.
De Aalsterse schepen van Kerkfabrieken Iwein De Koninck zegt dat het belangrijk is om te benadrukken dat het begeleidingstraject van informatieve aard is. Diverse scenario’s worden uitgewerkt om te verhelderen welke functie het beste past in het kerkgebouw en dus ook het meest rendabel en verantwoord is. Het is vooral belangrijk dat de eerste stappen naar een mogelijke herbestemming van de Sint-Jozef kerk gestart zijn. De kerk staat er momenteel nogal vervallen bij en het zou zeer spijtig zijn als we geen alternatieve functie kunnen vinden die de kerk kan opwaarderen. De locatie van de kerk is immers centraal gelegen met voldoende parkeergelegenheden. Schepen van Erfgoed Karim Van Overmeire (N-VA): “Een toekomstige herbestemming moet ook verzoend worden met de erfgoedwaarde van de kerk. Bovendien is de bescherming belangrijk voor een verhoogde erfgoedpremie van 80% voor de restauratie. De eerste fase van de restauratie behelst de toren en voorgevel en werd eind 2014 ingediend bij het agentschap Onroerend Erfgoed.”
Het haalbaarheidsonderzoek doorloopt verschillende stappen waarbij telkens wordt onderzocht welke her- en nevenbestemmingen mogelijk zijn voor de kerk én of deze alternatieven haalbaar zijn. Volgende potentiële functies worden onderzocht: religieus, concertzaal, gemeenschapsdiensten, hotel, maakfabriek, creatieve ateliers, markthal, kantoren en andere. Ook combinaties van functies zijn uiteraard mogelijk. Naar aanleiding van de studie is het de bedoeling om in samenspraak met het kerkbestuur te komen tot een eventuele herbestemming van de kerk.